Μετάβαση στο περιεχόμενο

Για πρώτη φορά εκτυπώθηκαν ανθρώπινα όργανα

anthropina-organa-696x392.jpg

Ένας τρισδιάστατος Βιοεκτυπωτής (3D Bioprinter) λειτουργεί εδώ και λίγο καιρό στην ομάδα Νανοϊατρικής του εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ (LTFN), ο οποίος βρίσκεται σε πειραματικές εφαρμογές για την εκτύπωση ανθρώπινων εργαστηριακών οργάνων. Μάλιστα, πριν λίγες μέρες ολοκλήρωσε την πρώτη πειραματική επίδειξη του σκελετού μίας ανθρώπινης μύτης, μέσα σε μόλις τρία λεπτά.

Σε παγκόσμιο ερευνητικό ακόμη επίπεδο έχουν γίνει τρισδιάστατες εκτυπώσεις οστών και δέρματος. Η αναγεννητική ιατρική αποτελεί ένα γρήγορα αναπτυσσόμενο κομμάτι της νανοϊατρικής, παγκοσμίως, καθώς οι τεχνολογίες νανοκλίμακας βρίσκουν ήδη εφαρμογή για την διάγνωση και θεραπεία πολλών ασθενειών, όπως ο καρκίνος, οι καρδιοπάθειες και οι νευροεκφυλιστικές νόσοι. Οι τελευταίες εξελίξεις στη νανοϊατρική και οι εφαρμογές του μέλλοντος παρουσιάστηκαν στο Nanomedicine Workshop, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του φετινού πολυσυνεδρίου Νανοτεχνολογίας, που φιλοξενείται στη Θεσσαλονίκη, υπό την διοργάνωση του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ, που αύριο ολοκληρώνει τις εργασίες του.

Η ομάδα Νανοϊατρικής του εργαστηρίου του ΑΠΘ, LTFN, εδώ και χρόνια εφαρμόζει τεχνολογίες για την παρασκευή ικριωμάτων για την αναγέννηση ιστών και οργάνων, ωστόσο, η πολλά υποσχόμενη νέα τεχνολογία της τρισδιάστατης εκτύπωσης, ανοίγει νέα πεδία έρευνας. «Θα επικεντρωθούμε σε νέα ερευνητικά πεδία, όπως η αναγέννηση χόνδρου για την αντιμετώπιση αρθρίτιδων, καθώς με αυτά τα μηχανήματα έχουμε τη δυνατότητα να παράγουμε οστεοχόνδρινο έλλειμμα, δηλαδή θα μπορούμε να εκτυπώσουμε όλο το τμήμα ενός γονάτου που αφορά το οστό, τη μεταβατική ζώνη και τον χόνδρο», δήλωσε η καρδιολόγος και υπεύθυνη της ομάδας Νανοϊατρικής στο εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ, Βαρβάρα Καραγκιοζάκη.

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία, εξήγησε ότι οι προηγμένες τεχνολογίες printing μπορούν να εκτυπώσουν σε διάφορα στρώματα κύτταρα και πεπτίδια, με τελικό αποτέλεσμα ένα τρισδιάστατο ψηφιακό μοντέλο του οργάνου που θέλουμε να παρασκευάσουμε. «Ο 3D Bioprinter έχει διαφορετικές κεφαλές που κάθε μία εκτυπώνει αντίστοιχο τμήμα του οργάνου. Άρα μπορούμε μέσα σε μερικά λεπτά, θεωρητικά, να εκτυπώσουμε ένα συγκεκριμένο όργανο, χρησιμοποιώντας κύτταρα του ίδιου του ασθενούς» και πρόσθεσε ότι σε μερικά χρόνια τέτοια «προϊόντα» θα βγουν στην αγορά.

Η τεχνολογία αυτή αναμένεται να βελτιώσει την διαδικασία των μεταμοσχεύσεων, όχι μόνο απαντώντας στο πρόβλημα ελλείψεων οργάνων, αλλά, επιπλέον, γιατί ο ασθενείς δεν θα χρειάζεται να λαμβάνουν ισχυρά ανοσοκατασταλτικά φάρμακα. Σχετικά με την θεραπεία ασθενειών, η ομάδα Νανοϊατρικής του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ, συνθέτει νανοσωματίδια που μεταφέρουν φάρμακα για την θεραπεία αθηρωμάτωσης (στένωση αρτηριών), καθώς και αντιοξειδωτικά για τις χρόνιες ασθένειες.

 

Πηγή

Thanasis Chalikias Προβολή όλων

A Product Manager with expertise in pharma marketing and sales operations

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: