Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κοντά στην ανακάλυψη εμβολίου κατά του HIV βρίσκονται οι επιστήμονες

051f747767801719a81e907022d426ec.jpg

 

Μια μεγάλη πρόκληση τεσσάρων δεκαετιών αφιερωμένων στην ανάπτυξη εμβολίου κατά του θανατηφόρου ιού HIV που προκαλεί το AIDS, φαίνεται ότι θα στεφθεί με επιτυχία, σύμφωνα με τους επιστήμονες! Το περασμένο Σάββατο η έρευνα «απέδωσε καρπούς», καθώς μια ομάδα επιστημόνων ανακοίνωσε ότι ένα δοκιμαστικό φάρμακο, το οποίο έχει δείξει ανοσοαπόκριση στους ανθρώπους.

Κατά τη διάρκεια των αρχικών σταδίων της δοκιμής φαρμάκων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το φάρμακο μπορεί να προκαλέσει ανοσοαπόκριση όταν χορηγείται στον άνθρωπο. Αυτή η ανοσολογική αντίδραση θα μπορούσε να προστατεύσει τους ανθρώπους από τη μόλυνση.

Δοκίμασαν επίσης το φάρμακο σε 72 εργαστηριακούς πιθήκους και προχώρησαν στη μόλυνση τους με έξι ενέσεις ιού τύπου HIV.

Τα 2/3 του ανοσοποιητικού συστήματος των πειραματόζωων αντέδρασαν στην εισερχόμενη λοίμωξη, αποδεικνύοντας ότι το εμβόλιο ήταν επιτυχές σε αυτά.

Πρώτες δοκιμές σε ανθρώπους

Στις πρώτες δοκιμές σε ανθρώπους το εμβόλιο δείχνει ότι είναι ασφαλές και για τον άνθρωπο!

Τα αποτελέσματα της μελέτης από αυτές τις πρώτες δοκιμές δημοσιεύθηκαν στο τελευταίο τεύχος επιστημονικού εντύπου «Lancet».

Η ομάδα εξέτασε το νέο αυτό παράγοντα σε 393 ενήλικες από την Ανατολική Αφρική, τη Νότια Αφρική, τη Ρουάντα, την Ουγκάντα, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ταϊλάνδη, ηλικίας 18 έως 50 ετών. Όλοι οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν τυχαία σε επτά ομάδες και έλαβαν σοβαρούς διαφορετικούς συνδυασμούς εμβολίων ή εικονικό φάρμακο. Αυτό ονομάζεται «μωσαϊκό» εμβολίων. Χορηγήθηκαν 4 ενέσεις για περίοδο 48 εβδομάδων και παρατηρήθηκε η απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος τους.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, το εμβόλιο παρήγαγε στους συμμετέχοντες υψηλά επίπεδα «ισχυρών ανοσολογικών αποκρίσεων». Μόνο πέντε από τους λήπτες του εμβολίου ανέφεραν ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως ζάλη, διάρροια, πόνο στο στομάχι, πόνο στην πλάτη κλπ.

Ο επικεφαλής της μελέτης Dan Barouch, καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα μέχρι τώρα είναι «πολλά υποσχόμενα», αλλά είναι καλύτερο να είμαστε «προσεκτικοί».

Εξήγησε ότι χρειάζονται περισσότερα δεδομένα από δοκιμές σε ανθρώπους για να το θεωρήσουν ως ασφαλές και προστατευτικό έναντι της λοίμωξης από τον ιό HIV.

Τα αποτελέσματα των επερχόμενων δοκιμών στον άνθρωπο αναμένεται να φθάσουν γύρω στο 2021 ή το 2022. Στο επόμενο στάδιο κλινικών δοκιμών το φάρμακο θα δοκιμαστεί σε 2.600 γυναίκες στη νότια Αφρική για να ελέγξει αν αποτρέπει τη μόλυνση από τον ιό HIV.

Η ονομασία του φαρμάκου HVTN705 θα είναι «Imbokodo» (που σημαίνει το «βράχος» στη γλώσσα των Zulu).

Η συγκεκριμένη μελέτη χρηματοδοτήθηκε από τη Janssen Vaccines & Prevention BV μαζί με την Διεθνή Πρωτοβουλία Εμβολίων κατά του AIDS.

Η 5η απόπειρα ανάπτυξης εμβολίου

Ο καθηγητής Barouch υπενθύμισε ότι πρόκειται για την 5η κατά σειρά απόπειρα για ανάπτυξη εμβολίου κατά του HIV, που έχει δοκιμαστεί στις τέσσερις δεκαετίες από την εμφάνιση του ιού.

Το τελευταίο υποσχόμενο μόριο ήταν το RV144 το 2009 που μείωσε τον κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό HIV σε περισσότερα από 16.000 άτομα της Ταϊλάνδης κατά 31,2%.Τ ο επίτευγμα θεωρήθηκε ότι είναι πολύ μικρό για να προχωρήσει το φάρμακο και να εισέλθει στην αγορά ως εμβόλιο HIV.

Ο ιός HIV έχει μολύνει περίπου 80 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως από τότε που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη δεκαετία του 1980.

Επί του παρόντος, περίπου 37 εκατομμύρια άτομα ζουν με HIV / AIDS, με 1,8 εκατομμύρια νέες μολύνσεις και 1 εκατομμύριο θανάτους ετησίως, όπως αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Πηγή

 

 

Thanasis Chalikias Προβολή όλων

A Product Manager with expertise in pharma marketing and sales operations

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: