Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αλλάζει η «φιλοσοφία» κλειστών προϋπολογισμών και τιμολόγησης

img2255_2240

 

Ως ένα πιο ειδικό μέτρο ορθολογικότερης αξιοποίησης των διαθέσιμων πόρων  και δικαιότερης κατανομής της υπέρβασης, αναφέρει ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός τη σταδιακή εφαρμογή επιμέρους κλειστών προϋπολογισμών ανά θεραπευτική κατηγορία, λαμβάνοντας υπ’ όψιν διεθνή standars και επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας.

Κλειστούς προϋπολογισμούς στη λογική της θεραπευτικής κατηγορίας και αλλαγές στην τιμολόγηση, αναφέρει ο Ανδρέας Ξανθός.

Ως ένα πιο ειδικό μέτρο ορθολογικότερης αξιοποίησης των διαθέσιμων πόρων  και δικαιότερης κατανομής της υπέρβασης, αναφέρει ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός τη σταδιακή εφαρμογήεπιμέρους κλειστών προϋπολογισμών ανά θεραπευτική κατηγορία, λαμβάνοντας υπ’ όψιν διεθνή standars και επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας. Η συγκεκριμένη διαπίστωση είχε αναπτυχθεί και προ ημερών κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης της Φαρμακευτικής Δαπάνης, (εδώ)
Την ίδια στιγμή ο Υπουργός Υγείας σε συνέντευξή του στηνΝαυτεμπορική, επισημαίνει ότι μεθοδεύεται ένα νέο σύστηματιμολόγησης, το οποίο θα ομογενοποιήσει σταδιακά τις όποιες διαφορές υπάρχουν ακόμα μεταξύ ίδιων θεραπευτικών προσεγγίσεων και θα δημιουργήσει ένα πιο ασφαλές και προβλέψιμο περιβάλλον στην αγορά φαρμάκου.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, αυτή την περίοδο είναι  σε εξέλιξη μια σειρά από διαρθρωτικά – και όχι οριζόντια – μέτρα, που επιχειρούν να αλλάξουν το «μίγμα» της φαρμακευτικής πολιτικής και να κάνουν το σύστημα πιο βιώσιμο: επιτροπή ΗΤΑ σε συνέργεια με την επιτροπή διαπραγμάτευσης, ενσωμάτωση νέων θεραπευτικών  πρωτοκόλλων, εκπόνηση αξιόπιστων μητρώων ασθενών,  ηλεκτρονική συνταγογράφηση  στα νοσοκομεία, οικονομικά κίνητρα στους ασθενείς για την επιλογή γενοσήμων ( εξίσωση λιανικής-ασφαλιστικής τιμής στα γενόσημα και μηδενική συμμετοχή για τις παθήσεις του 10% ) που αναμένεται να συμβάλλουν στον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης και κατ’ επέκταση στη μείωση του  clawback.

Στο πλαίσιο αυτό σημειώνεται και η διαδικασία προσδιορισμού τωνκλειστών προϋπολογισμών ανά θεραπευτική κατηγορία στη λογική του κλειστού προϋπολογισμού της ηπατίτιδας και όχι με βάση τις κατηγορίες ATC 4. Επίσης τονίζεται η σταδιακή εφαρμογή και όχι μια συνολική «διάσπαση» του προϋπολογισμού του φαρμάκου σε 80-90 επιμέρους προϋπολογισμούς.
Το υπουργείο παράλληλα σχεδιάζει και ένα απλούστερο και ορθολογικότερο σύστημα τιμολόγησης.  Όπως αναφέρει ο κ. Ξανθός επιδιώκεται να υπάρχει μία λογική συσχέτιση τόσο με τις τιμές στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες (η σκέψη είναι να αποτελούν οι χώρες της Ευρωζώνης το «καλάθι» αναφοράς), ενώ   ταυτόχρονα θα υπάρχει πρόβλεψη  ενός κατώτατου ορίου τιμής με βάση το  ΚΗΘ (κόστος ημερήσιας θεραπείας) έτσι ώστε να διασφαλίζεται η βιωσιμότητα και η επάρκεια στην αγορά καταξιωμένων και αποτελεσματικών φαρμάκων.

«Το κρίσιμο είναι η αλλαγή στην τιμολογιακή πολιτική να συνοδευτεί με σοβαρή διαπραγμάτευση των τιμών αποζημίωσης και κυρίως με μια πολιτική οικονομικής ανακούφισης των ασθενών. Η στήριξη και  προώθηση  όμως των εγχωρίως παραγομένων φαρμάκων  δεν μπορεί να είναι υπόθεση μόνο της πολιτικής τιμών και γενικότερα της πολιτική υγείας, αλλά μιας συνεκτικής δέσμης αναπτυξιακών μέτρων στο πλαίσιο της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας» αναφέρε ο υπουργός.

 

Πηγή: healthmag.gr

Thanasis Chalikias Προβολή όλων

A Product Manager with expertise in pharma marketing and sales operations

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: