Μετάβαση στο περιεχόμενο

Καταργείται η ενδεικτική τιμή στα ΜΗΣΥΦΑ

otc

Πέρασε χθες βράδυ στη Βουλή με τροπολογία, το τέλος της αναγραφής ενδεικτικής τιμής στις συσκευασίες των ΜΗΣΥΦΑ καθώς και μια σειρά άλλων ρυθμίσεων για τα φαρμακεία.

Σε τροπολογία που εντάχθηκε στο νομοσχέδιο «Κύρωση συμβάσεων μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων και της Επιτροπής Εκτελεστών Διαθήκης Γ.Γ. Μαλινάκη και του Γενικού Νοσοκομείου Κεφαλληνίας και των Εκτελεστών της διαθήκης της Μαρίας (Μάρης) Βεργωτή αντίστοιχα«, το Υπουργείο Υγείας επιχειρεί να ρυθμίσει μια σειρά θεμάτων που σχετίζονται με φάρμακα και φαρμακεία. Μεταξύ αυτών και η κατάργηση της ενδεικτικής λιανικής τιμής στα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ), την οποία διεκδικούσαν εντόνως οι Φαρμακοποιοί.

Το μέτρο της αναγραφής της ενδεκτικής λιανικής τιμής (Ε.Λ.Τ.) είχε θεσμοθετηθεί, με Υπουργική Απόφαση, ως μηχανισμός αυτοσυγκράτησης των τιμών των ΜΗΣΥΦΑ, καθώς εκφράζονταν φόβοι πως θα πάρουν την ανίουσα μετά την κατάργηση της διατίμησης από τις αρχές του 2017 (βάσει νόμου του 2014).

Όπως ανέφερε από το βήμα της Βουλής ο Υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, πάνω από ένα χρόνο από την εφαρμογή της Ε.Λ.Τ. κατέστη σαφές ότι στην πράξη δημιουργεί προβληματα μεταξύ άλλων και στους πολίτες. «Άλλο γράφει το κουτί και άλλο πληρώνει ο πολίτης, αφού η ενδεικτική λιανική τιμή δεν δεσμεύει εν τέλει τις εταιρίες, οι οποίες προχώρησαν σε αυξήσεις σε κάποιες περιπτώσεις», τόνισε ο κ. Ξανθός. Σύμφωνα με τον κ. Ξανθό, με την κατάρτηση της Ε.Λ.Τ. το παρατηρητήριο του ΕΟΦ θα ελέγχει την κατάσταση ώστε να ανασχεθεί η σημερινή τάση αύξησης, που μεσοσταθμικά ήταν στο 20%.

Από την πλευρά τους, οι φαρμακοποιοί υποστήριζαν πως συχνά βρίσκονται αντιμέτωποι με δυσαρεστημένους πελάτες, που διαμαρτύρονταν για την απόκλιση της τιμής που πληρώνουν από την αναγραφόμενη λιανική τιμή.  «Παρότι, θεωρητικά, η ιδέα του ΔΝΤ ήταν οτι η απελευθέρωση των τιμών και ο ανταγωνισμός θα ριξει τις τιμές, δεν επιβεβαιωθηκε», σημείωσε ο κ. Ξανθός κάνοντας λόγο για  ιδεολογική εμμονή των δανειστών.

Διευρυμένο ωράριο και άλλες αλλαγές
Με την τροπολογία επαναφέρεται η διάταξη για την υποχρεωτική τήρηση του διευρυμένουωραρίου που δηλώνουν τα φαρμακεία. Σύμφωνα με τον ΠΦΣ η εν λόγω διάταξη υπήρχε μέχρι την ψήφιση του άρθρου 257 του Ν. 4512/2018 και είχε καταργηθεί. Παράλληλα, με το νομοθέτημα προβλέπονται κυρώσεις σε περίπτωση μη εφαρμογής του δηλωθέντος διευρυμένου ωραρίου, ενώ προβλέπεται και προθεσμία 10 ημερών από την δημοσίευση του Νόμου, εντός της οποίας τα φαρμακεία μπορούν να ανακαλέσουν ή να τροποποιήσουν τις δηλώσεις διευρυμένου ωραρίου που είχαν υποβάλει αρχικώς.

Ακόμη, ανατίθεται στον ΠΦΣ ο έλεγχος και η είσπραξη του πόρου του 0,4‰ από τις φαρμακευτικές εταιρείες, καθώς τέθηκε ζήτημα για τον τρόπο είσπραξης και απόδοσης του μετά την ένταξη του ΤΣΑΥ στον ΕΦΚΑ.

Παράλληλα, με την τροπολογία  γίνεται προαιρετική η προμήθεια από τα φαρμακείασκευασμάτων που ανηκουν στο Κρατικό Μονοπώλιο Ναρκωτικών. Ο λόγος για τα λεγόμενα νομίμως κυκλοφορούντα ναρκωτικά, όπως οι μορφίνες και οι πεθιδίνες, που πλέον αφορούν ελάχιστες περιπτώσεις ασθενών, καθώς έχουν υποκατασταθεί από νέα φάρμακα για την αντιμετώπιση του πόνου, με αποτέλεσμα τα αποθέματα των φαρμακείων να λήγουν και να απαιτείται επανατροφοδότηση, προκαλώντας πρόσθετες επιβαρύνσεις.

Τέλος, ορίζεται εμβόλιμη προθεσμία υποβολής αιτήσεων εντός του πρώτου δεκαπενθήμερου του Νοεμβρίου 2018, για την πλήρωση των κενών θέσεων φαρμακείων.

 

Πηγή

 

Thanasis Chalikias Προβολή όλων

A Product Manager with expertise in pharma marketing and sales operations

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: