Μετάβαση στο περιεχόμενο

Στη Βουλή το θέμα των Εργαστηρίων Δημόσιας Υγείας

pedy

Ελλείψεις που έχουν οδηγήσει σε υπολειτουργία του του Δικτύου των Εργαστηρίων Δημόσιας Υγείας (ΚΕΔΥ-ΠΕΔΥ) καταγγέλλουν, με ερώτηση τους προς τον Υπουργό Υγείας,, ο Αναπληρωτής Τομεάρχης Υγείας Ιάσονας Φωτήλας και ο Τομεάρχης Υγείας Βασίλης Οικονόμου.

Όπως αναφέρουν, το Δίκτυο «δημιουργήθηκε με στόχο να εξασφαλίσει σε όλη τη χώρα την επαγρύπνηση και επιτήρηση της Δημόσιας Υγείας από κάθε κίνδυνο και απειλή, την υπεύθυνη πληροφόρηση της πολιτείας και την προάσπιση και προαγωγή της ποιότητας ζωής των πολιτών». Αν και μέχρι το 2014 παρουσίαζε μια εξελικτικά ανιούσα πορεία παρά τη φθίνουσα χρηματοδότηση, σήμερα, σύμφωνα με καταγγελίες, πλήρως λειτουργεί μόνο το ΚΕΔΥ και ένα ΠΕΔΥ (ΠΕΔΥ Λάρισας). Ο λόγος είναι η έλλειψη προσωπικού. «Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο εξοπλισμός και υποδομές εκατομμυρίων ευρώ να μένουν αναξιοποίητες και έρμαια της φθοράς του χρόνου και της απραξίας. Παρατηρείται αδυναμία να διεξαχθούν αναλύσεις, με αποτέλεσμα πολλά δείγματα να καταλήγουν σε ιδιωτικά εργαστήρια επιβαρύνοντας τον κρατικό προϋπολογισμό. Τέλος, χάνεται η δυνατότητα απορρόφησης πόρων από ευρωπαϊκά προγράμματα καθώς και η δυνατότητα εκπαίδευσης επαγγελματιών υγείας εντός των εγκαταστάσεων του Δικτύου», αναφέρουν.

Έτσι, οι δύο βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης ερωτούν τον αρμόδιο Υπουργό εάν προτίθεται να ανατρέψει την εικόνα αυτή και τι θα κάνει ώστε να αξιοποιηθούν οι υποδομές των εκατομμυρίων ευρώ και να μην χαθούν λόγω φθοράς του χρόνου και της απραξίας.

 

Πηγή

Kατηγορίες

Πολιτική Υγείας, News

Ετικέτες

Thanasis Chalikias Προβολή όλων

A Product Manager with expertise in pharma marketing and sales operations

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: