Μετάβαση στο περιεχόμενο

Τι αλλάζει στη ζωή μας με το νέο σύστημα της πρωτοβάθμιας και τον οικογενειακό γιατρό! Πλήρης οδηγός

f1561726602f4b40f5a35202495534ad_XL

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου

 

Σημαντικές αλλαγές θα δουν οι ασφαλισμένοι ειδικά από το Φθινόπωρο στην περίθαλψή τους αλλά και στις ιατρικές υπηρεσίες.

 

Αλλάζει πλήρως μετά τις καλοκαιρινές διακοπές ο τρόπος που θα βλέπουμε γιατρό του ΕΟΠΥΥ καθώς σταδιακά η ηγεσία του υπουργείου Υγείας επιδιώκει να εφαρμόσει πλήρως το νέο σύστημα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με τον οικογενειακό γιατρό και το σύστημα παραπομπών. Βέβαια παρότι το νέο σύστημα παραπομπώνθα εφαρμοσθεί πλήρως από τις αρχές του 2019, ήδη σταδιακά όλοι θα πρέπει να προσαρμοσθούν στα νέα δεδομένα με βάση και σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας.

Οι επισκέψεις στους γιατρούς θα είναι πλέον ελεγχόμενες καθώς εκτός των άλλων θα απαιτείται το πράσινο φως του οικογενειακού γιατρού τόσο για επίσκεψη σε ειδικό γιατρό όσο και για νοσηλεία στο νοσοκομείο. Εάν ο ίδιος δεν το κρίνει απαραίτητο μπορεί και να μην είναι δυνατόν να γίνει εισαγωγή σε νοσηλευτικό ίδρυμα.

Πως θα λειτουργεί ο οικογενειακός γιατρός

Άλλωστε η αναλυτική περιγραφή που έχει γίνει από το υπουργείο Υγείας για τον τρόπο που θα εφαρμόζεται το νέο σύστημα είναι σαφές πως το πρώτο λόγο θα τον έχει ο οικογενειακός γιατρός ανεξάρτητα βέβαια εάν δε θα είναι διαθέσιμος για όλους λόγου του περιορισμένου ενδιαφέροντος του ιατρικού κόσμου.

Ειδικότερα με βάση τη σχετική εγκύκλιο ο οικογενειακός ιατρός, αντιπροσωπεύει το πρώτο σημείο επαφής του πολίτη με το δημόσιο σύστημα υγείας και υποστηρίζει την «κυκλοφορία” του μέσα σε αυτό, ενεργώντας ως πλοηγός.

Ο οικογενειακός ιατρόςπαραπέμπει τον λήπτη υπηρεσιών υγείας στα Κέντρα Υγείας, τις δημόσιες μονάδες δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας και τους συμβεβλημένους με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. παρόχους υπηρεσιών υγείας εντός της οικείας Υγειονομικής Περιφέρειας, εφόσον το κρίνει ιατρικώς απαραίτητο.

Δύο τύποι παραπεμπτικών

Καθορίζονται δύο (2) κατηγορίες παραπομπών:

-η απλή παραπομπή, με ισχύ 30 ημερολογιακών ημερών για προγραμματισμό μιας επίσκεψης σε ειδικό ιατρό,

-η παραπομπή χρόνιου νοσήματος, με έναρξη την ημερομηνία έκδοσης και ισχύ δώδεκα (12) μηνών, για το σύνολο των απαιτούμενων επισκέψεων σε ειδικό ιατρό.

Η παραπομπή από οικογενειακό ιατρό σε ιατρό άλλης ειδικότητας (πλην Γενικής Ιατρικής, Παθολογίας και Παιδιατρικής) γίνεται ηλεκτρονικά. Το έντυπο παραπομπής ασθενή, όπως εκτυπώνεται από την εφαρμογή, φέρει την υπογραφή και τη σφραγίδα του παραπέμποντος ιατρού

Που δεν απαιτείται παραπεμπτικό

Παραπομπή δεν απαιτείται για προγραμματισμό επίσκεψης στις παρακάτω ειδικότητες:

-γυναικολογία
-ψυχιατρική
-οφθαλμολογία
-οδοντιατρική

Επίσης η εξυπηρέτηση των έκτακτων και επειγόντων περιστατικών δεν απαιτεί παραπομπή. Τα επείγοντα περιστατικά αντιμετωπίζονται στις δημόσιες δομές υγείας σύμφωνα με την ισχύουσα διαδικασία διαλογής ασθενών (triage) και τον βαθμό οργάνωσης των δομών αυτών.

Ποιος τηρεί το αρχείο των επισκέψεων

Το έντυπο παραπομπής προσκομίζεται από το λήπτη υπηρεσιών υγείας και τηρείται αρχείο:

-από το αρμόδιο τμήμα για την κίνηση των ασθενών (π.χ. Γραμματεία) των Κέντρων Υγείας ή των δημόσιων μονάδων δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας, όπου έχει παραπεμφθεί.

-από τον συμβεβλημένο με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. πάροχο υπηρεσιών υγείας, όπως αυτός προβλέπεται στο άρθρο 11 του ν. 4486/2017.

Από την πλήρη λειτουργία του ηλεκτρονικού συστήματος και έπειτα, δεν απαιτείται το φυσικό έγγραφο της παραπομπής.

Πότε δε θα αποζημιώνονται οι επισκέψεις

Όπως διευκρινίζεται από το υπουργείο Υγείας σε κάθε περιοχή με πλήρη κάλυψη από Οικογενειακούς Ιατρούς, εφαρμόζεται το σύστημα παραπομπών. Σε περιοχές με πλήρη κάλυψη από Οικογενειακούς Ιατρούς, επισκέψεις σε συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ ειδικούς ιατρούς εκτός συστήματος Παραπομπών δεν θα αποζημιώνονται.

 

Πηγή

Thanasis Chalikias Προβολή όλων

A Product Manager with expertise in pharma marketing and sales operations

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: