Μετάβαση στο περιεχόμενο

Στην τελική ευθεία η πώληση του Ντυνάν

dunanth

Ολοκληρώθηκε την Παρασκευή η Α’ φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Τις προσεχείς ημέρες, η Τράπεζα Πειραιώς σε συνεργασία με την PwC, που λειτουργεί ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος για την πώληση του Ντυνάν, θα ανακοινώσεις ποιες από τις προσφορές που έλαβε για το νοσοκομείο θα περάσουν στην επόμενη φάση. Όπως επισημαίνει η τράπεζα, την Παρασκευή 3 Αυγούστου 2018, ολοκληρώθηκε η Α’ φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας για την πώληση του 100% των μετοχών της θυγατρικής της εταιρείας Ημιθέα ΑΕ, η οποία κατέχει και λειτουργεί το Νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν, με την εμπρόθεσμη υποβολή ικανοποιητικού αριθμού μη δεσμευτικών προσφορών, από ενδιαφερόμενους επενδυτές.

Η τράπεζα θα αξιολογήσει τις υποβληθείσες προσφορές προκειμένου να επιλεγούν εκείνες που θα προχωρήσουν στη Β’ φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας σύμφωνα με τους όρους διεξαγωγής της.

Με βάση τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, εκδήλωση ενδιαφέροντος για την εξαγορά του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της Ημιθέα, υπήρξε από περισσότερους από 20 επενδυτές, οι οποίοι υπέγραψαν συμβάσεις εμπιστευτικότητας. Μεταξύ όσων υπέγραψαν, περιλαμβάνονται οι CVC Capital, Ιατρικό Αθηνών, οι εγχώριοι όμιλοι Ιασώ, Ευρωκλινική, Βιοϊατρική, ξένα funds όπως οι Farallon, Davidson Kempner, Mubadala καθώς και εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο real estate. Να σημειώσουμε εδώ ότι η Τράπεζα Πειραιώς αποτιμά την Ημιθέα στα βιβλία της, με κόστος ελαφρώς υψηλότερο των 100 εκατ. ευρώ.

Με δεδομένο, όμως, ότι το νοσοκομείο διαθέτει αρνητική καθαρή θέση, η αγορά εκτιμά ότι οι προσφορές θα κινηθούν σε χαμηλότερα ποσά, χωρίς φυσικά να διευκρινέζται το έρυος. Κύκλοι της αγοράς κάνουν λόγω για ένα τίμημα που θα κινείται στην περιοχή των 75 – 90 εκατ. ευρώ.
Βέβαια και πάλι το τίμημα δεν είναι χαμηλό με αποτέλεσμα να εκτιμάται ότι κάποιοι διεκδικητές θα συμμαχήσουν κατεβάζοντας από κοινού προσφορά.

Υπενθυμίζεται ότι από την πλευρά του Υπουργείου υγείας, για την απόκτηση του Ντυνάν από το Ελληνικό Δημόσιοεπίσημη είχε κάνει επίσημη αναφορά ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας κ. Πολάκης, για να έρθει εν συνεχεία και η σχετική ανακοίνωση ότι συμφωνήθηκε η συνεργασία του υπουργείου Υγείας και του Ιδρύματος Ωνάση για την επανένταξη του νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν στον δημόσιο τομέα.
Σύμφωνα με την οικονομική κατάσταση του 2017, ο κύκλος εργασιών (προ Rebate & Clawback) από την κύρια δραστηριότητα του Ντυνάν, ανήλθε σε 43,5 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 16% έναντι του 2016.

Στην περσινή  χρήση καταγράφηκαν έξοδα από rebate & Clawback, συνολικού ύψους 7,5 εκατ. ευρώ, το οποίο υπολογίσθηκε βάσει των οριστικών εκκαθαρίσεων του α΄εξαμήνου 2017 που εστάλη από τον ΕΟΠΥΥ τον Μάρτιο του 2018. Αν και η αύξηση του κύκλου εργασιών ήταν σημαντική, εντούτοις δεν έχει ακόμη φτάσει το επίπεδο που απαιτείται για την επίτευξη νεκρού σημείου (break even).

Κατά συνέπεια, το 2017 κατεγράφη αρνητικό EBITDA 6,9 εκατ. ευρώ, βελτιωμένο έναντι του 2016 κατά 28%. Οι δε ζημίες μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε 13,5 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας βελτίωση κατά 20% έναντι του 2016. Όπως αναφέρει η διοίκηση, η σταθερή βελτίωση των μεγεθών καθώς και οι εκτιμήσεις για τη μελλοντική κερδοφορία, βάσει του αναθεωρημένου επιχειρησιακού σχεδίου, επέτρεψαν την αναγνώριση αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης ύψους 5,1 εκατ. ευρώ, επηρεάζοντας θετικά τα αποτελέσματα της χρήσης.

 

 

Πηγή

Thanasis Chalikias Προβολή όλων

A Product Manager with expertise in pharma marketing and sales operations

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: