Μετάβαση στο περιεχόμενο

Έλεγχος σε νοσοκομεία για καρδιολογικές επεμβάσεις

tavi

Το υπουργείο προετοιμάζεται να αφαιρέσει την άδεια για καρδιολογικές επεμβάσεις TAVI από ιδιωτικές και δημόσιες κλινικές.

Από «κόσκινο» περνά το Υπουργείο Υγείας τις κλινικές οι οποίες έχουν άδεια ως κέντρα Διαδερμικής Αντικατάστασης Αορτικής Βαλβίδας (TAVI). Σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού Υγείας Αντρέα Ξανθού στην Εφημερίδα των Συντακτών, η οποία και αναδεικνύει το συγκεκριμένο θέμα, με την εισήγηση του προέδρου του ΚΕΣΥ, δρομολογείται, με βάση τις πρόσφατες κατευθύνσεις του υπουργείου Υγείας, μια πρώτη ουσιαστική παρέμβαση ελέγχου της λειτουργίας Κέντρων Διαδερμικής Αντικατάστασης Αορτικής Βαλβίδας (TAVI). Σύμφωνα με την εισήγηση, στα Κέντρα που δεν πληρούν τις προβλεπόμενες από τον νόμο ελάχιστες προδιαγραφές ασφαλείας, ανακαλείται άμεσα η άδεια τους και αναστέλλεται η εκτέλεση των επεμβατικών πράξεων αυτού του τύπου.

Η Διαδερμική Αντικατάσταση Αορτικής Βαλβίδας είναι μια καινοτόμα και αποτελεσματική πρακτική στον τομέα της επεμβατικής καρδιολογίας, που κερδίζει συνεχώς έδαφος. Οφείλουμε, λοιπόν, όλοι, πολιτεία, θεσμικά επιστημονικά όργανα, ιατρική κοινότητα, να συνεργαστούμε για να τηρούνται οι διεθνώς αποδεκτές κατευθυντήριες οδηγίες για την εκπαίδευση και πιστοποίηση των γιατρών και του υπόλοιπου προσωπικού, καθώς και για την αυστηρή τήρηση των βέλτιστων προδιαγραφών λειτουργίας των Κέντρων που τις πραγματοποιούν. Βασικό μέλημα πρέπει να είναι όχι φυσικά η αποφυγή μιας δαπανηρής επέμβασης, αλλά η ασφάλεια του ασθενή και η αξιόπιστη φροντίδα του.

Σύμφωνα με τον Υπουργό, προέχει η ιατρική τεκμηρίωση για την αναγκαιότητα και το αναμενόμενο κλινικό όφελος, αλλά και η αναγκαία εξειδίκευση των Κέντρων που πρέπει να πιστοποιείται με βάση ένα κρίσιμο όριο επεμβατικών πράξεων κάθε χρόνο και δείκτες καλής έκβασης των περιστατικών. Αυτό που επίσης έχει μεγάλη σημασία, είναι η γρήγορη αξιοποίηση του νέου θεσμικού πλαισίου (Ενιαία Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας ΕΚΑΠΥ) για την κεντρική διαπραγμάτευση με τις προμηθεύτριες εταιρείες, διασφαλίζοντας και την ποιότητα των υλικών και το δημόσιο συμφέρον.

Ο κ. Ξανθός συμπληρώνει επίσης ότι «το ΚΕΣΥ και ο πρόεδρός του, με την εισή γησή τους, εναρμονίζονται με τις προτεραιότητες και οδηγίες της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και επιβεβαιώνουν την εκτίμηση ότι επιτελούν ένα πολύ σημαντικό έργο, τόσο στην κατεύθυνση της αναβάθμισης της ιατρικής εκπαίδευσης όσο και στην άσκηση του προβλεπόμενου ελεγκτικού ρόλου σε συγκεκριμένα επιστημονικά πεδία. Σε κάθε περίπτωση, το υπουργείο Υγείας θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις εξελίξεις στο θέμα των TAVI και την αυστηρή τήρηση των Standars ασφαλείας για τη διενέργεια τους» .

 

 

Πηγή

 

Thanasis Chalikias Προβολή όλων

A Product Manager with expertise in pharma marketing and sales operations

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: