Μετάβαση στο περιεχόμενο

Η τεχνητή νοημοσύνη αναγνωρίζει πάνω από 50 οφθαλμικές παθήσεις

eye-107474-960-720

Άλλη μια επιστημονική μελέτη δείχνει ότι η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί ένα εκπληκτικό εργαλείο, αυτή τη φορά για τη διάγνωση παθήσεων των ματιών. Μπορεί να αναγνωρίσει πάνω από 50 διαφορετικές παθήσεις με ακρίβεια 94%.

Ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και βλάβες στην όραση εξαιτίας του διαβήτη είναι κάποιες μόνο από τις νόσους, που το καινοτόμο εργαλείο μπορεί να αναγνωρίσει. Και όχι μόνο αυτό, αλλά μπορεί να κάνει ακριβή διάγνωση και σε μία στις τέσσερις περιπτώσεις, όταν οι γνώμες των ειδικών δεν συμφωνούν.

Οι γιατροί ελπίζουν ότι θα επιταχύνει τη θεραπεία, καλύπτοντας τις ελλείψεις ιατρικού προσωπικού στα εθνικά συστήματα υγείας.

Το πρωτοποριακό σύστημα τεχνητής νοημοσύνης αναπτύχθηκε από την εταιρία DeepMind με τη συνεργασία του νοσοκομείου Moorfield και του UCL.

Ο Dr Pearse Keane, σύμβουλος οφθαλμίατρος στο νοσοκομείο Moorfields, δήλωσε: «Η τεχνολογία AI, που αναπτύσσουμε, έχει σχεδιαστεί για να δίνει προτεραιότητα σε ασθενείς που πρέπει να εξεταστούν και να αντιμετωπιστούν επειγόντως από τον γιατρό. Αν μπορούμε να διαγνώσουμε και να θεραπεύσουμε τα προβλήματα των ματιών νωρίς, έχουμε καλύτερες πιθανότητες να σώσουμε την όραση των ασθενών».

Μέσα από δύο στάδια το νέο σύστημα υιοθετεί μια πιο ανθρώπινη και κατανοητή προσέγγιση για την ανάλυση των εξαιρετικά σύνθετων τομογραφιών οπτικής συνοχής (OCT) των αμφιβληστροειδών των ασθενών. Οι ασθενείς ταξινομούνται σε τέσσερις κλινικές κατηγορίες: επείγουσα, ημι-επείγουσα, ρουτίνας και παρατήρησης μόνο.

Πέντε ξεχωριστά συστήματα μηχανικής εκμάθησης, που έχουν εκπαιδευθεί στις OCT σαρώσεις, δημιουργούν χάρτες με τα ευρήματα. Στη συνέχεια οι χάρτες αναλύονται από μια δεύτερη σειρά πέντε συστημάτων μηχανικής εκμάθησης, τα οποία βγάζουν τα ανάλογα παραπεμπτικά.

Το επόμενο στάδιο είναι να δοκιμαστεί το σύστημα σε κλινικές μελέτες. Αν όλα πάνε καλά και εγκριθεί, θα βρει τη θέση του στην κλινική πράξη, εξοικονομώντας χρόνο και χρήμα στο εθνικό σύστημα υγείας.

Ο Robert Dufton, διευθύνων σύμβουλος της Moorfields Eye Charity, δήλωσε: «Η ανάγκη για τη θεραπεία οφθαλμικών παθήσεων αναμένεται να αυξηθεί, εν μέρει επειδή οι άνθρωποι ζουν περισσότερο, και δεν θα μπορούμε να ανταποκριθούμε στη ζήτηση χρησιμοποιώντας τις τρέχουσες πρακτικές.

Η τεχνητή νοημοσύνη δείχνει τη δυνατότητα να γίνονται ταχύτερα η διάγνωση και οι θεραπείες, αξιοποιώντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον περιορισμένο χρόνο των κλινικών γιατρών».

Η νέα έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιστημονική έκδοση Nature Medicine.

 

 

Πηγή

Thanasis Chalikias Προβολή όλων

A Product Manager with expertise in pharma marketing and sales operations

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: