Μετάβαση στο περιεχόμενο

Το ΚΕΕΛΠΝΟ μετασχηματίζεται. Όλες οι λεπτομέρειες για το νέο φορέα

keelpno2

Αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία του ΚΕΕΛΠΝΟ (Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων) προωθεί το υπουργείο Υγείας, με σχέδιο νόμου που φέρνει το φθινόπωρο. Στόχος της κυβερνητικής πρωτοβουλίας, όπως έχει διατυπωθεί, είναι να καταστεί ο φορέας «ένας έγκυρος και αξιόπιστος οργανισμός δημόσιας υγείας που λειτουργεί με διαφάνεια, υψηλό επιστημονικό επίπεδο, ευελιξία και αποτελεσματικότητα, σεβασμό στον πολίτη και τους κανόνες δεοντολογίας”.

Πρόκειται για μια κίνηση η οποία είχε ουσιαστικά προαναγγελθεί την περασμένη άνοιξη, όταν συγκροτήθηκε ειδική Επιτροπή Μελέτης για το θεσμικό εκσυγχρονισμό του ΚΕΕΛΠΝΟ, για τη λειτουργία του οποίου υπάρχουν αναπάντητα ερωτήματα σε διάφορα επίπεδα, επί σειρά ετών.

Διαβάστε επίσης:  Αλλάζει το ΚΕΕΛΠΝΟ;

Ο νέος φορέας, που θα είναι ένα Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), θα ονομαστεί Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Το προσχέδιο νόμου τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση και θα βρίσκεται αναρτημένο στην πλατφόρμα του opengov για την υποβολή σχολίων μέχρι τη Δευτέρα 27 Αυγούστου και ώρα 14:00.

Με το νέο νομοθετικό πλαίσιο καθορίζεται για πρώτη φορά εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας του φορέα, η απουσία του οποίου – σε συνδυασμό με την πολυνομία που διέπει σήμερα τη λειτουργία του ΚΕΕΛΠΝΟ – έχουν δημιουργήσει πλείστες δυσχέρειες στη λειτουργία του. Έτσι, αναμένεται να διευκολυνθεί ο τρόπος διοίκησης, οργάνωσης και διαχείρισης του ΕΟΔΥ, θέματα που αφορούν στο προσωπικό του (πλην μισθολογικών), κ.ά.

Επίσης, εναρμονίζονται οι σκοποί του νέου φορέα με εκείνους του αναδιοργανωμένου πλέον Εθνικού Συμβουλίου Δημόσιας Υγείας. Παράλληλα, προβλέπονται ασφαλιστικές δικλείδες ώστε ο ΕΟΔΥ να ανταποκρίνεται με αποτελεσματικότητα, αλλά και χωρίς κίνδυνο παράκαμψης των ισχυουσών διατάξεων, σε κατεπείγοντος για τη Δημόσια Υγεία χαρακτήρα ανάγκες και κινδύνους.

Η νομοθετική παρέμβαση επιχειρεί, ακόμη, την εισαγωγική για πρώτη φορά συνεκτικών ρυθμίσεων για την ίδρυση και λειτουργία Κέντρων Αναφοράς για συγκεκριμένα θέματα Δημόσιας Υγείας και τη λειτουργία του Κεντρικού Εργαστηρίου και των Περιφερειακών Εργαστηρίων Δημόσιας Υγείας. Η διάταξη αυτή αποσκοπεί, σύμφωνα με την Αριστοτέλους, στην αποτελεσματικότερη εργαστηριακή επιτήρηση των νοσημάτων στη χώρα, στην αποφυγή αλληλοεπικαλύψεων, καθώς και στην επωφελέστερη για το δημόσιο συμφέρον διαχείριση πόρων.

Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις λαμβάνεται, τέλος, πρόνοια για τη ρύθμιση πάσης φύσεως εργασιακών ζητημάτων του προσωπικού του ΚΕΕΛΠΝΟ. «Στο πλαίσιο αυτό, κατοχυρώνονται πλήρως τα εργασιακά δικαιώματα του συνόλου των εργαζομένων στον καταργούμενο φορέα, είτε αυτοί υπηρετούν εντός των δομών του είτε με διάθεση σε εξωτερικούς φορείς, ενώ προβλέπονται μεταβατικές διατάξεις για την αποφυγή κάθε αιφνίδιας υπηρεσιακής μεταβολής” τονίζει το υπουργείο Υγείας.

Με το ίδιο σχέδιο νόμου επιχειρείται, ταυτόχρονα, και η σύσταση Εθνικού Ινστιτούτου Νεοπλασιών. Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται στην κυβερνητική προσπάθεια για τη διαμόρφωση Εθνικής Στρατηγικής για τον Καρκίνο, ο οποίος αποτελεί μία από τις κύριες αιτίες θανάτου στη χώρα μας και μείζον εθνικό αλλά και παγκόσμιο πρόβλημα Υγείας.

«Ο καρκίνος είναι μια νόσος που αποτελεί σημαντική πρόκληση για τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης και ένα εμπόδιο για τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη. Ως εκ τούτου η ανάγκη για ενημέρωση, πρόληψη της νόσου, αλλά και υπεύθυνη, ολιστική και ασθενοκεντρική αντιμετώπιση μέσω της διαμόρφωσης Εθνικής Στρατηγικής για τη νόσο είναι επιβεβλημένη. Λόγω των ανωτέρω κρίνεται σκόπιμη η ίδρυση ενός Φορέα που θα αναλάβει τη διαμόρφωση και εισήγηση προς τον Υπουργό Υγείας της Εθνικής στρατηγικής για τον καρκίνο αλλά και θα συντονίζει τις ενέργειες που αφορούν τη συνολική , σε εθνικό επίπεδο, διαχείριση των νεοπλασματικών νοσημάτων” αναφέρει σχετική η επίσημη ανακοίνωση.

Kατηγορίες

Πολιτική Υγείας, News

Ετικέτες

, ,

Thanasis Chalikias Προβολή όλων

A Product Manager with expertise in pharma marketing and sales operations

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: