Μετάβαση στο περιεχόμενο

Νέα θεραπεία για ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα

shutterstock_74379799

Εγκρίθηκε στην Ε.Ε. η πρώτη νέα θεραπεία εδώ και 10 χρόνια για ασθενείς με ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα. Πρόκειται για το φάρμακο Lenvima (λενβατινίμπη), που έχει αναπτυχθεί από τις εταιρείες Eisai και MSD.

H έγκριση βασίστηκε σε δεδομένα από τη μελέτη REFLECT, η οποία έδειξε ότι το νέο φάρμακο υπερέχει κλινικά σε σύγκριση με τη μοναδική άλλη θεραπεία, που είναι διαθέσιμη, το Nexavar (sorafenib) της Bayer.

Από την πλευρά της ασφάλειας, οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες (σε ποσοστό άνω του 20% των ασθενών) ήταν υπέρταση, κόπωση, διάρροια, μειωμένη όρεξη, αρθραλγία / μυαλγία, μειωμένο βάρος, κοιλιακό άλγος, πρωτεϊνουρία, δυσφωνία , αιμορραγικά επεισόδια, υποθυρεοειδισμό και ναυτία. Οι πιο συχνές σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες (σε ποσοστό των ασθενών άνω του 2%) ήταν η ηπατική εγκεφαλοπάθεια (5%), η ηπατική ανεπάρκεια (3%), ο ασκίτης (3%).

Η δραστική ουσία του Lenvima, η λενβατινίμπη, είναι αποκλειστής της τυροσινικής κινάσης. Αυτό σημαίνει ότι αναστέλλει τη δράση των ενζύμων που είναι γνωστά ως τυροσινικές κινάσες. Τα ένζυμα αυτά βρίσκονται σε ορισμένους υποδοχείς (όπως οι υποδοχείς VEGF, FGFR και RET) των καρκινικών κυττάρων, όπου ενεργοποιούν αρκετές διεργασίες, μεταξύ των οποίων την κυτταρική διαίρεση και τον σχηματισμό νέων αιμοφόρων αγγείων.

Αναστέλλοντας τη δράση αυτών των ενζύμων, η λενβατινίμπη εμποδίζει τον σχηματισμό νέων αιμοφόρων αγγείων, γεγονός που διαταράσσει την αιμάτωση των καρκινικών κυττάρων και, κατ’ επέκταση, ανακόπτει την ανάπτυξή τους.

Ο ηπατοκυτταρικός καρκίνος (ΗΚΚ) είναι μία κακοήθεια της οποίας η επίπτωση έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, καθώς αποτελεί τον πέμπτο σε συχνότητα συμπαγή όγκο και την τρίτη σε συχνότητα αιτία θανάτου από καρκίνο παγκοσμίως, ενώ αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου μεταξύ των κιρρωτικών ασθενών.

Ο ηπατοκυτταρικός καρκίνος είναι ένα ετερογενές νόσημα, όχι μόνο σε ότι αφορά την αιτιολογία του, αλλά και την κλινική και βιολογική του συμπεριφορά. Ως παράγοντες κινδύνου αναφέρονται ιοί, όπως ο ιός της ηπατίτιδας Β και C, το αλκοόλ, το κάπνισμα, το μεταβολικό σύνδρομο και άλλοι. Η πλειονότητα των ασθενών έχουν διαταραγμένη ηπατική λειτουργία, γεγονός που δυσχεραίνει την εφαρμογή αποτελεσματικής θεραπείας.

Νωρίτερα φέτος, η Eisai και η MSD συμμετείχαν σε μια στρατηγική συνεργασία για την παγκόσμια ανάπτυξη και εκμετάλλευση του Lenvima (λενβατινίμπη), τόσο ως μονοθεραπεία όσο και σε συνδυασμό με τη θεραπεία με Keithruda (pembrolizumab).

 

Πηγή

Thanasis Chalikias Προβολή όλων

A Product Manager with expertise in pharma marketing and sales operations

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: