Μετάβαση στο περιεχόμενο

Η καλή χοληστερόλη δεν είναι πάντα τόσο καλή

52477ff2d28bf1ef9eddc2596a09e0c3

Μέχρι σήμερα θεωρούσαμε ότι η HDL χοληστερόλη είναι η «καλή» χοληστερόλη που προστατεύει την καρδιά, σε αντιδιαστολή με την LDL –κακή– χοληστερόλη. Έρχεται όμως μια νέα προκαταρκτική έρευνα από το Πανεπιστήμιο Emory στην Ατλάντα που μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα.

Σύμφωνα με αυτήν την έρευνα, τα πολύ υψηλά επίπεδα HDL χοληστερόλης στο αίμα μπορεί να βλάψουν τον οργανισμό των ασθενών με καρδιακά προβλήματα και εκείνων που διατρέχουν κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων.

Από την έρευνα, κατά την οποία οι επιστήμονες παρακολούθησαν τα επίπεδα χοληστερόλης και τα περιστατικά καρδιακών παθήσεων σε περίπου 6.000 άνδρες και γυναίκες για 4 χρόνια, διαπίστωσε ότι τα υψηλά επίπεδα HDL χοληστερόλης συνδέθηκαν με υψηλότερο κίνδυνο για καρδιακή προσβολή, ακόμη και θάνατο.

Πιο αναλυτικά, τα επίπεδα HDL των συμμετεχόντων κυμαίνονταν από χαμηλά επίπεδα, <30mg/dL, έως τα υψηλότερα, > 60mg/dL. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, το 13% των ασθενών έπαθε καρδιακή προσβολή ή πέθανε από καρδιαγγειακά αίτια.

Τελικά, μετά τα πέρας της μελέτης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντας με HDL 40-60mg/dL είχαν το μικρότερο κίνδυνο για καρδιακή προσβολή ή θάνατο από καρδιαγγειακά αίτια.

Αντίθετα, όσοι είχαν στο αίμα τους HDL χοληστερόλη κάτω των 41mg/dL ή άνω των 60mg/dLαντιμετώπισαν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο για καρδιακή προσβολή ή θάνατο από καρδιαγγειακά αίτια.

Συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες με επίπεδα HDL άνω των 60mg/dL εμφάνισαν 50% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου ή καρδιακής προσβολής, σε σύγκριση με εκείνους με μέσες τιμές.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ευρήματά τους δεν επηρεάστηκαν, όταν ελήφθη υπόψη το ιστορικό για διαβήτη, κάπνισμα, κατανάλωση αλκοόλ και επίπεδα LDL.

Δεν είναι η πρώτη φορά που διαπιστώνεται ότι η υψηλή καλή χοληστερόλη μπορεί να είναι επικίνδυνη και να συμβάλλει στη στένωση των αρτηριών. Η εν λόγω πρόσφατη έρευνα είναι η πρώτη που αποκαλύπτει τον κίνδυνο για ασθενείς υψηλού κινδύνου για καρδιαγγειακές επιπλοκές. Ωστόσο δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμη ποιος μηχανισμός κρύβεται πίσω από αυτά τα πορίσματα.

Επομένως, τι πρέπει να κάνουν οι ασθενείς;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι ασθενείς με πολύ υψηλή HDL χοληστερόλη θα πρέπει να συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν την υψηλή αρτηριακή πίεση, το κάπνισμα και την παχυσαρκίαγια τη μείωση του κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα, καθώς η αιτία των παραπάνω συμπερασμάτων παραμένει ασαφής και η κατάλληλη αντιμετώπιση δεν είναι γνωστή αυτήν τη στιγμή.

Η προκαταρκτική έρευνα παρουσιάστηκε σε συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας, στο Μόναχο της Γερμανίας.

Πληροφορίες/μετάφραση από εδώ.

 

Πηγή

Thanasis Chalikias Προβολή όλων

A Product Manager with expertise in pharma marketing and sales operations

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: