Μετάβαση στο περιεχόμενο

Εξοικονόμηση δισεκατομμυρίων μπορούν να προσφέρουν τα γενόσημα

e4ea99052eaab3ca402354350816319c

Το Medicare, το αμερικανικό σύστημα δημόσιας ασφάλισης υγείας, θα μπορούσε να εξοικονομήσει 1 δισεκατομμύριο δολάρια μέσω της χρήσης γενοσήμων φαρμάκων, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της American Medical Association (Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης).

Πιο συγκεκριμένα, η μελέτη διαπίστωσε ότι το Medicare θα μπορούσε να εξοικονομήσει 925 εκατομμύρια δολάρια το 2016, εάν τα ακριβά επώνυμα φάρμακα είχαν αντικατασταθεί με φθηνότερα γενόσημα, με τους ερευνητές να σημειώνουν ενδεικτικά ότι «…για τα 10 πιο ακριβά συνδυαστικά φάρμακα, η συνολική δυνατή μείωση των δαπανών, μεταξύ 2011 και 2016, υπολογίστηκε σε 2,7 δισ. δολάρια. Λαμβάνοντας υπόψη τα rebates από τις κατασκευάστριες εταιρείες, με το μέσο ποσοστό που αναφέρθηκε από τη Medicare, οι πιθανές εξοικονομήσεις έχουν εκτιμηθεί συνολικά στα 2,1 δισ. δολάρια».

 

Η μελέτη δείχνει ακόμα ότι η εκπαίδευση των γιατρών σχετικά με τα οφέλη των γενόσημωνφαρμάκων θα μπορούσε να επιφέρει σημαντική εξοικονόμηση πόρων: «Η προώθηση της χρήσης των γενοσήμων, μέσω της εκπαίδευσης των ιατρών που συνταγογραφούν για θεραπευτικούς λόγους, και οι ορθολογικότερες πολιτικές αντικατάστασης ακριβότερων φαρμάκων με γενόσημα μπορεί να προσφέρουν σημαντικές ευκαιρίες για την επίτευξη ουσιαστικών αποταμιεύσεων».

 

Οι Αμερικανοί ερευνητές τόνισαν, επίσης, το γεγονός ότι, ενώ η τιμή των ακριβών επώνυμων φαρμάκων έχει σταθερά αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, συμβαίνει το αντίθετο με την τιμή των γενόσημων φαρμάκων που συνεχίζει να μειώνεται.

 

Παράλληλα με την αύξηση των πιέσεων που ασκούν οι μάνατζερς παροχών φαρμακείων (pharmacy benefit managers – PBMs) σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης των αυξανόμενων τιμών των φαρμάκων, οι αρμόδιοι της κυβέρνησης Trump εξήγγειλαν επίσης πολιτικές που αποσκοπούν στην παρακολούθηση της ταχείας έγκρισης γενόσημων φαρμάκων στο πλαίσιο του σχεδίου τιμολόγησης φαρμάκων «American Patients First».

Πηγή

Thanasis Chalikias Προβολή όλων

A Product Manager with expertise in pharma marketing and sales operations

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: