Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ειδικό λογισμικό για το GDPR έρχεται στα φαρμακεία

89fc8187ecbb2e65df19f6f79750cd15

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος ενημερώνει τους φαρμακοποιούς για το Γενικό Κανονισμό για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων (ΓΚΠΔ) της Ε.Ε. (679/2016) και συγκεκριμένα για το ειδικό λογισμικό που θα τους παρέχει, ώστε να εξασφαλίσουν τη συμμόρφωση με αυτόν.

Ειδικό λογισμικό στα φαρμακεία

Ο Π.Φ.Σ. ενημερώνει ότι έως τις αρχές Οκτωβρίου θα διαθέσει στα φαρμακεία ένα εύχρηστο και λειτουργικό διαδικτυακό εργαλείο, με τη βοήθεια του οποίου οι φαρμακοποιοί θα μπορούν να λάβουν στον υπολογιστή τους το εξειδικευμένο σύστημα διαχείρισης των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα του φαρμακείου τους (πολιτικές, οδηγίες, διαδικασίες, αρχεία, μελέτη επικινδυνότητας και εκτίμηση αντίκτυπου κ.α.), με το οποίο θα τους παρέχεται η δυνατότητα να διασφαλίσουν τη συμμόρφωσή τους με το ΓΚΠΔ.
Ακόμα, ο Π.Φ.Σ. θα παρέχει και στους Φαρμακευτικούς Συλλόγους άδεια χρήσης λογισμικού, με τη βοήθεια του οποίου θα μπορούν να τηρούν στον υπολογιστή τους ένα Σύστημα Διαχείρισης το οποίο θα τεκμηριώνει:
  • τη συμμόρφωση του Συλλόγου με τις βασικές αρχές του ΓΚΠΔ
  • τα οργανωτικά και τεχνικά μέτρα που θα πρέπει να εφαρμόζουν προκειμένου να διασφαλίζεται το κατάλληλο επίπεδο ασφαλείας
  • τις ενέργειες που πρέπει να κάνουν όταν χρειάζεται να καταγράψουν ή να συλλέξουν προσωπικά δεδομένα και πώς να ανταποκριθούν όταν το υποκείμενο (μέλος, εργαζόμενος τους κ.α.) ασκήσει τα δικαιώματά του βάσει του ΓΚΠΔ.

Αναλυτικές πληροφορίες και οδηγίες

Ο Π.Φ.Σ. έχει δημοσιεύσει επίσης αναλυτικές πληροφορίες για το τι προβλέπει ο ΓΚΠΔ, πώς σχετίζονται με αυτόν τα φαρμακεία, ποιες είναι οι υποχρεώσεις τους, τι γίνεται σε περίπτωση παραβίασης του Κανονισμού και ποιες οι ενέργειες συμμόρφωσης (δείτε τις πληροφορίες για τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους και για τα φαρμακεία).
Μεταξύ άλλων, οι φαρμακοποιοί ενημερώνονται ότι τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που περιλαμβάνουν πληροφορίες για την υγεία, τη φυλή, τον σεξουαλικό προσανατολισμό και άλλες συγκεκριμένες πληροφορίες θεωρούνται ευαίσθητα και συνεπώς μπορούν να τα επεξεργάζονται μόνο υπό ειδικές συνθήκες, με πρόσθετα μέτρα ασφαλείας και σύμφωνα με συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Για παράδειγμα, η επεξεργασία πρέπει να είναι θεμιτή και διαφανής, για ένα συγκεκριμένο και νόμιμο σκοπό, και να περιορίζεται στα δεδομένα που είναι απαραίτητα για την εκπλήρωση αυτού του σκοπού.
Αναφέρεται ακόμα ότι με τον ΓΚΠΔ εφαρμόζονται αυστηροί κανόνες για την επεξεργασία δεδομένων βάσει συγκατάθεσης, ώστε να διασφαλίζεται ότι το φυσικό πρόσωπο κατανοεί για ποιον ακριβώς λόγο δίνει τη συγκατάθεσή του. Επιπλέον, η συγκατάθεση πρέπει να δίνεται με μια θετική ενέργεια, όπως με την επιλογή ενός πλαισίου ηλεκτρονικά ή με την υπογραφή μιας φόρμας.
Διευκρινίζεται επίσης ότι οι φαρμακοποιοί θα πρέπει να παρέχουν στους πελάτες-φυσικά πρόσωπα πληροφορίες σχετικά με το ποιος επεξεργάζεται τα δεδομένα τους και γιατί. Τα φυσικά πρόσωπα έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν πρόσβαση στα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που τα αφορούν, διόρθωση σε δεδομένα που θεωρεί λανθασμένα ή ελλιπή, ακόμα και διαγραφή των δεδομένων του και μεταφορά τους σε άλλη επιχείρηση.

Thanasis Chalikias Προβολή όλων

A Product Manager with expertise in pharma marketing and sales operations

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: