Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ξοδεύουμε τουλάχιστον 400 ευρώ για φάρμακα το χρόνο!

shutterstock_74379799

Στην 6η θέση μεταξύ των Ευρωπαίων φιγουράρει η χώρα μας όσον αφορά στην κατά κεφαλή δαπάνη συνταγογραφούμενων φαρμάκων.

Ιδιαίτερη έχει προκαλέσει το τελευταίο διάστημα  το γεγονός ότι και πάλι η φαρμακευτική δαπάνηέχει ξεφύγει εκ νέου (εδώ) με αποτέλεσμα να θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι το τέλος της χρονιάς θα έχουμε δαπανήσει για συνταγογραφούμενα φάρμακα πάνω από 4,5 δις. ευρώ. Σύμφωνα  με τα επεξεργασμένα στοιχεία από τον Ιταλικό Εθνικό Οργανισμό Σκευασμάτων Αυτοθεραπείας, Assosalute Italia, η συνολική αγορά φαρμάκου στη χώρα μας έκλεισε πέρυσι στα 4,6 δις. ευρώ κινούμενη έντονα ανοδικά (+14%), αποτελώντας το 2,6% του ΑΕΠ,  και το 2,4% της συνολικής αγοράς φαρμάκου των χωρών που εξετάζει ο Ιταλικός οργανισμός. Η δε κατά κεφαλή κατανάλωση στη χώρα φτάνει τα 427,8 ευρώ και έτσι η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ των 8 πρώτων χωρών σε κατανάλωση όταν ο μέσος όρος των 17 χωρών που αναλύει το Assosalute είναι 420,9 ευρώ, με την Ελβετία να βρίσκεται στην πρώτη θέση με 811,1 ευρώ, ακολουθούμενη από τη Νορβηγίας με 669,6 ευρώ και τη Γερμανία με 649 ευρώ.

Το πλέον όμως σημαντικό στοιχείο της έκθεσης είναι η αγορά συνταγογραφούμενων φαρμάκων, καθώς για το 2017 φαίνεται να διαμορφώνεται στα 4,38 δις. ευρώ αποτελώντας το 2,5% του ΑΕΠ κατέχοντας δε το 2,7% της συνολικής  αγοράς των 17 χωρών. Η δε  κατά κεφαλή δαπάνη στη χώρα μας προσδιορίζεται στα 406,7 ευρώ, σημαντικά υψηλότερα έναντι του μέσου όρου που είναι τα 353,4 ευρώ, με  πρωταθλήτρια την Ελβετία στα 671,5 ευρώ και την δεύτερη Νορβηγία στα  με 641 ευρώ.
Οι υπόλοιπες 14 χώρες κινούνται ως εξής:  Γερμανία με 567,4 ευρώ κατανάλωση ανά κάτοικο, Αυστρία με 510,5 ευρώ, Ιρλανδία με 431,2 ευρώ, Δανία με 392 ευρώ, Φινλανδία με 387,7 ευρώ, Γαλλία με 335 ευρώ, Βέλγιο με  323,5 ευρώ, Ηνωμένο Βασίλειο με 310,4 ευρώ, Σουηδία με 308,2 ευρώ, , Ισπανία με 301 ευρώ, Ολλανδία με 261,5 ευρώ, Ιταλία με 241,7 ευρώ, Πορτογαλία με 223,4 ευρώ  και Πολωνία με 152,1 ευρώ.

Το ποσό λοιπόν των συνταγογραφούμενων φαρμάκων φαίνεται να καλπάζει κι αυτό με ένα κλειστό προϋπολογισμό όσον αφορά στη δημόσια δαπάνη στα 1,95 δις. ευρώ, επιβαρύνει όλο και περισσότερο τις επιχειρήσεις κι όχι τόσο τα νοικοκυριά.  Οι εταιρείες καλύπτουν μέσω clawback στο μεγαλύτερο ποσοστό, τις υπερβάσεις, οι οποίες αποδεικνύεται ότι δεν προκύπτουν μόνο από τα φάρμακα υψηλού κόστους αλλά και από τις αγορές στα φαρμακεία της κοινότητας.
Μάλιστα οι φαρμακευτικές εταιρείες λόγω του clawback που προσδιορίζεται σε ένα ποσοστό 10% και με βάση την ανάπτυξη έχουν σημαντική επιβάρυνση. Κι αυτό προκύπτει και από την αύξηση του τζίρου που γίνεται λόγω των ανασφάλιστων οι οποίοι προμηθεύονται φάρμακα και μάλιστα στα γενόσημα χωρίς συμμετοχή.  Η εν λόγω λοιπόν συμμετοχή επιβαρύνει τις εταιρείες, οι οποίες βλέπουν παράλληλα να αυξάνουν οι πωλήσεις τους λόγω τις διεύρυνσης της «πελατειακής» βάσης.

Αν λοιπόν συνολικά τα συνταγογραφούμενα φάρμακα αποτελούσαν  το 2017 μια αγορά 4,37 δις. ευρώ, ήτοι μισό δις ευρώ επιπλέον από το 2016, το να ξεφύγει η δαπάνη στα 4,5 δις. ευρώ φέτος δεν θα είναι καθόλου δύσκολο. Φυσικά τα 4,5 δις. ευρώ απέχουν παρασάγγας  από τα επίπεδα των 8 δις. του2009 αλλά και πάλι είναι ένα ιδιαίτερα υψηλό ποσό.
Όπως είχαμε επισημάνει και πριν δύο εβδομάδες, αναμένουμε τα επίσημα στοιχεία από τον ΕΟΦ προκειμένου να διαπιστώσουμε την ακριβή εικόνα.

 

 

 

Πηγή

Kατηγορίες

Πολιτική Υγείας, News

Ετικέτες

Thanasis Chalikias Προβολή όλων

A Product Manager with expertise in pharma marketing and sales operations

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: