Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αναζητούνται 6 δισ. δολ. επιπλέον για νέες θεραπείες στις μολυσματικές ασθένειες

download

Απίθανη θεωρείται η ανάπτυξη νέων εμβολίων κατά του HIV, της ελονοσίας, της φυματίωσης -τρεις μεγάλοι «δολοφόνοι» των φτωχών κρατών παγκοσμίως- και άλλων ξεχασμένων μολυσματικών ασθενειών, εάν δεν δεσμευτούν περισσότερα χρήματα στον τομέα της έρευνας.

Όπως επισημαίνει σχετική μελέτη, για να επιτευχθεί πραγματική πρόοδος έως το 2030, θα πρέπει να τριπλασιαστούν οι δαπάνες στο μέτωπο της έρευνας, φτάνοντας στα 9 δισ. δολ. ετησίως, από περίπου 3 δισ. δολ. που ανέρχονται σήμερα (διαφορά 6 δισ. δολ).

Η δημοσιονομική κρίση του 2009 έχει μειώσει το συνολικό ποσό που «επενδύουν» κυβερνητικά ταμεία, ιδιωτικά ιδρύματα και φαρμακευτικές επιχειρήσεις, περιορίζοντας την έρευνα σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, όπως η ανάπτυξη φαρμάκου κατά του Ebola για παράδειγμα.

«Ο τρέχων αγωγός ανάπτυξης νέων φαρμάκων δεν είναι πιθανό να δώσει απαντήσεις για την καταπολέμηση αυτών των ασθενειών», όπως επισημαίνει ο Gavin Yamey, διευθυντής του Duke University’s Center for Policy Impact in Global Health και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. «Οι δωρητές περικόπτουν τη χρηματοδότηση, σε μια εποχή που πρέπει να επιταχύνουμε την έρευνα».

Η μελέτη, αξιολόγησε 538 φαρμακευτικά προϊόντα που αναπτύχθηκαν για 35 ασθένειες που πλήττουν τις φτωχές χώρες παγκοσμίως, είναι η πρώτη που αναλύει μια τόσο μεγάλη βάση δεδομένων.

Ερωτηθείς για αυτό, οι δύο ηγέτες στη χρηματοδότηση της παγκόσμιας έρευνας για την υγεία -το Ίδρυμα Bill and Melinda Gates και το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργίας και Λοιμωδών Ασθενειών- μολονότι δηλώνουν ότι συμφωνούν με πολλά από τα συμπεράσματά της έρευνας, θεωρούν υπερβολικά απαισιόδοξες τις προοπτικές για ανάπτυξη νέων φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένου και του εμβολίου κατά της φυματίωσης.

Η μελέτη, που χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Gates και από το Swiss Agency for Development and Cooperation, δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα (ανοιχτής πρόσβασης στο κοινό) Gates Open Research.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες αντιστοιχεί σχεδόν το ήμισυ των 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων που δαπανώνται ετησίως για έρευνα και το ινστιτούτο N.I.A.I.D. είναι ένας από τους κύριους υποστηρικτές.

«Δεν νομίζω ότι θα έχουμε ποτέ 98% προστασία στα εμβόλια, όπως έχουμε στην ιλαρά. Όμως ένα εμβόλιο με προστασία από 50 έως 60% είναι αναπτυσσόμενο», όπως τονίζει Dr. Anthony S. Fauci, επικεφαλής του N.I.A.I.D.

Με ένα μήνυμα αισιοδοξίας, η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι περίπου 125 νέα προϊόντα είναι πιθανό να εγκριθούν τα επόμενα 12 χρόνια. Πάνω από τα μισά θα είναι διαγνωστικά τεστ, στα οποία δεν απαιτείται μεγάλος χρόνος στις δοκιμές ασφαλείας.

 

Πηγή

Thanasis Chalikias Προβολή όλων

A Product Manager with expertise in pharma marketing and sales operations

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: