Μετάβαση στο περιεχόμενο

Με ποιο σκεπτικό έγιναν περικοπές στα όρια συνταγογράφησης;

e7c5b1294af0ff6cbe81c331835be484 (1)

Όλα τα επιστημονικά στοιχεία βάση των οποίων αποφασίστηκε η μείωση των ορίων στη συνταγογράφηση φαρμακευτικών ουσιών, ζητά ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

O ΙΣΑ, εκτιμά ότι η νέα μείωση κατά 30% των ορίων στη συνταγογράφηση φαρμακευτικών ουσιών, αποτελεί μια αντιεπιστημονική και αυθαίρετη προσέγγιση που δυσχεραίνει το έργο του γιατρού και ζητά από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη, να κοινοποιήσει άμεσα στον ΙΣΑ, αντίγραφα των εγγράφων, στα οποία βασίστηκε, η σχετική υπουργική απόφαση.

Ειδικότερα ο ΙΣΑ, με επιστολή που απέστειλε στον κ. Πολάκη, στις 14/9/2018, ζητά να του χορηγήσει αντίγραφα των εγγράφων, στα οποία καταγράφονται τα κρίσιμα στοιχεία, με βάση τα οποία αποφάσισε και έθεσε τα νέα όρια συνταγογράφησης, προκειμένου να ενημερώσει τα μέλη του που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην άσκηση του ιατρικού έργου τους.

Ο ΙΣΑ εκτιμά ότι τίθενται γεωγραφικά και οικονομικά κριτήρια που αποσκοπούν στη μείωση των δαπανών και δεν έχουν ληφθεί υπόψη, τα επιστημονικά κριτήρια της ορθής συνταγογράφησης και η ασφάλεια του ασθενούς.

Σχολιάζοντας το θέμα, ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης, τόνισε τα εξής: «Ζητάμε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, να μας ενημερώσει για τα κριτήρια, με τα οποία έλαβε μία ακόμα απόφαση που είναι εις βάρος του ασθενή και της δημόσιας υγείας. Η μείωση των ορίων στη συνταγογράφηση φαρμακευτικών ουσιών, είναι ένα ακόμα πλήγμα στη φαρμακευτική περίθαλψη των ασφαλισμένων.

Καθώς θα δημιουργήσει πρόβλημα σε πολλούς ασθενείς που θα εξαναγκαστούν να αλλάξουν αγωγή ή θα πληρώσουν από την τσέπη τους τα φάρμακα που έχουν ανάγκη. Ο εξορθολογισμός των δαπανών, σε όλα τα προηγμένα συστήματα υγείας, γίνεται μέσω θεραπευτικών και διαγνωστικών πρωτοκόλλων και όχι με λογιστικά οριζόντια μέτρα που υποβαθμίζουν την περίθαλψη των οικονομικά αδύναμων, δημιουργώντας ασθενείς δύο ταχυτήτων», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Πατούλης.

 

Πηγή

Thanasis Chalikias Προβολή όλων

A Product Manager with expertise in pharma marketing and sales operations

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: