Μετάβαση στο περιεχόμενο

Καινοτόμες ψηφιακές υπηρεσίες από το Νοσοκομείο Παπανικολάου

digital-health1

Πρωτοπορεί το Νοσοκομείο Παπανικολάου Θεσσαλονίκης, καθώς γίνεται το πρώτο νοσηλευτικό ίδρυμα του ΕΣΥ που εισάγει υπηρεσίες ηλεκτρονικής υγείας απομακρυσμένης διασύνδεσης ασθενών με κλινική. Το εγχείρημα στοχεύει στη δημιουργία εφαρμογών ηλεκτρονικής υγείας που θα απευθύνονται σε ασθενείς που πάσχουν από χρόνια νεφρική νόσο όλων των σταδίων. 

«Πιλότος» για την προαναφερόμενη δράση θα αποτελέσει το «Ηλεκτρονικό Σύστημα Ολοκληρωμένης Νεφρολογικής Φροντίδας» που βασίζεται σε ελληνική τεχνολογία και αναπτύχθηκε με τη συνεργασία του Νεφρολογικού Τμήματος του «Παπανικολάου», του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης και της VIDAVO A.E.

Ήδη λειτουργούν αυτοματοποιημένα οι διαδικασίες αξιολόγησης – εξέτασης – διάγνωσης – παρακολούθησης των νεφρολογικών ασθενών, καθώς και αυτοματοποιημένες διατροφικές οδηγίες. Σε δεύτερη φάση το πρόγραμμα θα επεκταθεί δίνοντας πρόσβαση στους ίδιους τους ασθενείς, μέσω web πλατφόρμας. Έτσι, ο ασθενής θα λαμβάνει όλη τη την πληροφόρηση για τη διαχείριση του νοσήματός του, στην οποία θα συμμετέχει ενεργά. Η επέκταση αυτή θα χρηματοδοτηθεί από διαρθρωτικούς πόρους.

Αξίζει να σημειωθεί πως, η εφαρμογή ψηφιακών εργαλείων στην υγεία και μάλιστα στον ευαίσθητο τομέα της χρόνιας νεφρικής νόσου, έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει:

  • στην πρόληψη με δυνατότητα επιβράδυνσης,
  • καλύτερη ποιότητα ζωής λόγω καλύτερης διαχείρισης της νόσου,
  • αποφυγή μη αναγκαίων επισκέψεων στο νοσοκομείο,
  • καθώς και περιορισμό των εισαγωγών,

με αποτέλεσμα τη μείωση του συνολικού κόστους διαχείρισης της χρόνιας νεφρικής νόσου.

Οι δημιουργοί του έργου εκτιμούν, επίσης, πως η ανάπτυξη ψηφιακών ιατρείων θα συμβάλλει στην αποσυμφόρηση υπηρεσιών του Νοσοκομείου σε σημαντικό βαθμό. Ευελπιστούν, ακόμη, ότι θα μπορέσει να το καταστήσει κέντρο αναφοράς και αριστείας για να παρέχει υπηρεσίες outsourcing και σε άλλες μονάδες υγείας καθώς και σε δομές τους ευρύτερου οικοσυστήματος της υγείας (π.χ. τουρισμό υγείας).

Το Νεφρολογικό Τμήμα- Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του Παπανικολάου βραβεύτηκε για το πρωτοποριακό πρόγραμμα ηλεκτρονικής υγείας «Ηλεκτρονικό Σύστημα Ολοκληρωμένης Νεφρολογικής Φροντίδας» στη διοργάνωση Healthcare Business Awards 2018 και στην κατηγορία «Καινοτόμος εξοπλισμός ή ιατρική υπηρεσία».

Πηγή: amna.gr

Thanasis Chalikias Προβολή όλων

A Product Manager with expertise in pharma marketing and sales operations

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: