Μετάβαση στο περιεχόμενο

Με 8,2% «έτρεξε» η αυτοθεραπεία το 2017

otc

Στα 368 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε η αγορά των προϊόντων αυτοθεραπείας στην Ελλάδα, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία AESGP.

Μπορεί η αγορά των ΜΗΣΥΦΑ στην Ελλάδα να έκλεισε το 2017 στα ίδια επίπεδα με το 2016, όμως συνολικά τα προϊόντα αυτοθεραπείας κινήθηκαν έντονα ανοδικά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Ειδικότερα σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία της Βιομηχανίας Προϊόντων Αυτοθεραπείας AESGP, η συνολική αγορά των εν λόγω προϊόντων διαμορφώθηκε στα 368 εκατ. ευρώ έναντι 339 εκατ. ευρώ το 2016, ήτοι άνοδος της τάξης του 8,2%. Με βάση την εκτίμηση αυτή, η ελληνική αγορά βρίσκεται στα επίπεδα που είχε «εγκαταλείψει» το 2013, χρονιά από την οποία αρχίζει η AESGP να διαθέτει σχετικά στοιχεία για τη χώρα.

Πάντως σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, τα στοιχεία αυτά δεν θεωρούνται απόλυτα αξιόπιστα, όμως από την άλλη μεριά πάνω σε αυτά τα στοιχεία βασίστηκε σε σημαντικό βαθμό και η σχετική έρευνα που εκπόνησε πέρυσι το ΙΟΒΕ. Με βάση λοιπόν τα στοιχεία αυτά, η αγορά των ΜΗΣΥΦΑ φαίνεται ότι το 2017 διαμορφώθηκε στα 165 εκατ. ευρώ έναντι 161 εκατ. ευρώ το 2016. Ο εν λόγω τζίρος είναι σε τιμές παραγωγού καθώς σε τιμές λιανικής η εν λόγω αγορά κυμαίνεται μεταξύ 220-230 εκατ. ευρώ (εδώ).

Σύμφωνα με εκπροσώπους της αγοράς, παρά το γεγονός ότι οι πωλήσεις των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. στην Ελλάδα δείχνουν να κινούνται ανοδικά τα τελευταία χρόνια από το 2013 και μετά, τόσο από πλευράς αξίας όσο και από πλευράς όγκου, σε σχέση με τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρεςπαραμένουν σε χαμηλά επίπεδα. Στο σημείο αυτό είναι σκόπιμο να σημειωθεί ότι οι πωλήσεις και το μερίδιο των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. σε κάθε χώρα εξαρτάται από τους όρους λειτουργίας της αγοράς φαρμάκου, από τη νομοθεσία που ισχύει σε κάθε χώρα αλλά και από την κατηγοριοποίηση για το ποια φάρμακα θεωρούνται ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. και ποια όχι.
Η μεγαλύτερη κατηγορία στην αγορά των προϊόντων αυτοθεραπείας στην Ελλάδα το 2017 σύμφωνα με την AESGP είναι πλέον τα σκευάσματα για βήχα και το κρύωμα με τζίρο 75,4 εκατ. ευρώ έναντι 65,4 εκατ. ευρώ. Ακολουθούν τα αναλγητικά με τζίρο στα 71 εκατ. ευρώ από 65,4 εκατ. ευρώ το 2016. Ακολουθούν τα σκευάσματα για το πεπτικό σύστημα με πωλήσεις στα 32 εκατ. ευρώ από 28,4 εκατ. ευρώ και τα δερματολογικά με πτώση στα 30 εκατ. ευρώ από 31,56 εκατ. ευρώ. Σημαντική κατηγορία με τζίρο 71 εκατ. ευρώ από 66,83 εκατ. ευρώ είναι οι βιταμίνες και τα μέταλλα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συγκεκριμένες καταναλώσεις που είναι από τις υψηλότερες στη χώρα την τελευταία πενταετία, είναι από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη και στον κόσμο. Η μεγαλύτερη αγορά με τζίρο της τάξης των 30 δις. είναι οι ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, η οικονομική κρίση των τελευταίων ετών οδηγεί ολοένα και περισσότερους πολίτες στην αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας τους. Οι ασθενείς προσπαθούν να εξοικονομήσουν χρήματα ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι θα αναβάλουν ή θα παραλείψουν εντελώς μια επίσκεψη στον ιατρό. Η αυτοθεραπεία όπως και τα ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. αποτελούν έναν εύκολο και πιο οικονομικό τρόπο θεραπείας ήπιων και συνηθισμένων προβλημάτων υγείας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΦΕΧ κ. Βασίλη Σερέτη, ο κλάδος των ΜΗΣΥΦΑ αποτελεί ένα πολύ μικρό κομμάτι της συνολικής φαρμακευτικής αγοράς το οποίο «κανονικοποιήθηκε με βάση τις Ευρωπαϊκές πρακτικές επ’ εσχάτης και το οποίο οφείλει να δείξει την αναπτυξιακή του παρέμβασηστην αγορά από εδώ και πέρα. Από τούδε και στο εξής. Ήδη φαίνεται δειλά αλλά είναι πολύ νωρίς που έγινε αυτός ο εναρμονισμός. Οπότε αναπτύξεις και επενδύσεις γίνονται, νέα προϊόντα μπαίνουν στην αγορά. Μένει να δούμε το impact αυτής της ιστορίας σε απασχόληση, σε προστιθέμενη αξία και τα λοιπά» Ο κ. Σερέτης συμπληρώνει επίσης ότι «το σημαντικότερο κομμάτι για αυτήν την κατηγορία είναι η καινοτομία της υπηρεσίας και όχι του ίδιου τόσο του προϊόντος. Είναι μία καινοτομία της υπηρεσίας που προσφέρεται δια του φαρμακείου στον Έλληνα πολίτη. Είναι καθοριστική η συμβολή της κατηγορίας με τους επιστημονικούς φορείς, γνώστες των προβλημάτων υγείας, αλλά και σε επίπεδο πρόληψης και σε επίπεδο αγωγής και σε επίπεδο συμμόρφωσης και μπορούμε να κάνουμε πραγματικά καινοτόμες υπηρεσίες για τον Έλληνα πολίτη».

 

 

Πηγή

Thanasis Chalikias Προβολή όλων

A Product Manager with expertise in pharma marketing and sales operations

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: