Μετάβαση στο περιεχόμενο

«Λερναία Ύδρα» η φαρμακευτική δαπάνη – Ήδη 500 εκ. τον Ιούλιο στα νοσοκομεία

clawback-rebate-2017

Σοβαρές καθυστερήσεις στην απόδοση από διαρθρωτικά μέτρα

Σε πλήρη εκτροχιασμό οδηγείται η φαρμακευτική δαπάνη στη χώρα, με αποτέλεσμα τον έντονο προβληματισμό όχι μόνο από τη φαρμακοβιομηχανία, η οποία θα κληθεί να καταβάλλει αυξημένο clawback στο τέλος του έτους, αλλά και από το κυβερνητικό επιτελείο, που διαπιστώνει ότι η δαπάνη εκτινάσσεται από τις νέες θεραπείες, τις οποίες δεν μπορεί να στερήσει από τον πληθυσμό.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης της Φαρμακευτικής Δαπάνης, επιβεβαιώθηκε ότι η υπέρβαση του πρώτου εξαμήνου για την εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη φθάνει τελικά τα 291 εκ. ευρώ.

Αντίστοιχα, στα νοσοκομεία, ήδη το πρώτο επτάμηνο του έτους η φαρμακευτική δαπάνη έκλεισε στα 498 εκ. ευρώ, όταν ολόκληρος ο προϋπολογισμός του έτους έχει καθοριστεί στα 550 εκ. ευρώ. Έτσι, μέχρι τον Ιούλιο, η υπέρβαση ήταν ήδη 180 εκ. ευρώ κινούμενη με ρυθμούς της τάξης του 55% και πλέον, κάθε μήνα.

Τα ποσά αυτά οδηγούν σε επιστροφές από πλευράς της φαρμακοβιομηχανίας της τάξης του 1,3 – 1,4 δισ. ευρώ  στο τέλος της χρονιάς (αθροίζοντας rebate και clawback), όμως όλες οι πλευρές συμφωνούν ότι οι επιστροφές αυτές δεν δίνουν λύση στο πρόβλημα.

Στο μεταξύ όμως, λύση δεν διαφαίνεται -άμεσα τουλάχιστον- ούτε από τα διαρθρωτικά μέτραπου λαμβάνονται και αφορούν τα θεραπευτικά πρωτόκολλα, το «κλείδωμά» τους μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης ή τα φίλτρα που προωθούνται τώρα τελευταία, μέσω των φύλλων οδηγιών των φαρμάκων, στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Το τελευταίο θέμα, συζητήθηκε και αυτή τη φορά στην Επιτροπή, καθώς η σχετική ηλεκτρονική εφαρμογή έχει ήδη «ανοίξει» και οι φαρμακευτικές μπορούν να «ανεβάζουν» τους περιορισμούς χορήγησης των φαρμάκων τους (θεραπεία για πόσο χρόνο, τι φύλο αφορά, ποιοί είναι οι περιορισμοί συγχορήγησης με άλλα φάρμακα κλπ).

Κοινή διαπίστωση, ήταν ότι η ολοκλήρωση της διαδικασίας είναι χρονοβόρα και ότι το μέτρο δεν πρόκειται να αποδώσει νωρίτερα από τον ερχόμενο Ιανουάριο – Φεβρουάριο.

Έτσι, ως μοναδική λύση προκρίνεται από πλευράς κυβερνητικού επιτελείου, η εφαρμογή κλειστών προϋπολογισμών ανά θεραπευτική κατηγορία. Καθώς το μέτρο προβλέπεται για το 2019 και μετά, ακόμη βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση ο τρόπος εφαρμογής των κλειστών προϋπολογισμών, ευελπιστώντας ότι στο μεταξύ, η ενεργοποίηση της Επιτροπής Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας και η επέκταση των οικονομικών συμφωνιών μεταξύ κράτους – φαρμακευτικών από την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης, θα βοηθήσουν συνολικά, ώστε να υπάρχουν διαθέσιμες θεραπείες για τους ασθενείς, συμβάλλοντας όμως καθοριστικά στον περιορισμό των υπερβάσεων.

 

Πηγή

Thanasis Chalikias Προβολή όλων

A Product Manager with expertise in pharma marketing and sales operations

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: