Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μην συνδυάζετε στατίνες και φυτικά συμπληρώματα, λένε οι επιστήμονες

CholesterolDrug

Εκατομμύρια ηλικιωμένοι κινδυνεύουν να πάθουν έμφραγμα ή εγκεφαλικό, γιατί παίρνουν φυτικά συμπληρώματα παράλληλα με στατίνες και βαρφαρίνη. Ο συνδυασμός «απενεργοποιεί» τη δράση των φαρμάκων, αφήνοντάς τους εκτεθειμένους σε ένα σωρό κινδύνους.

Αυτά αναφέρει σε άρθρο του το επιστημονικό έντυπο British Journal of General Practice, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Χαρτφορντσάιρ παρατήρησαν ότι οι ηλικιωμένοι, που λαμβάνουν στατίνες, συχνά κάνουν και χρήση φυτικών σκευασμάτων, τα οποία μπορεί να μειώσουν την δραστικότητα των φαρμάκων για τη μείωση της χοληστερόλης.

Μάλιστα η έρευνα έδειξε ότι πάρα πολλοί ηλικιωμένοι παίρνουν παράλληλα δύο και τρία φυτικά συμπληρώματα διατροφής, για θωράκιση του οργανισμού, για την ενίσχυση της μνήμης, για ενδυνάμωση κτλ. Αφού ρώτησαν ασθενείς, που είχαν υποβληθεί σε χειρουργικές επεμβάσεις, διαπίστωσαν ότι το ένα τρίτο από αυτούς άνω των 65 ετών έπαιρνε στατίνες και φυτικές θεραπείες με συνταγή γιατρού.

Από αυτούς, το ένα τρίτο κινδύνευε από την αλληλεπίδραση, που μπορούσε να συντελέσει σε αυξημένη συγκέντρωση γλυκόζης στο αίμα και σε αιμορραγία.

Οι γυναίκες ήταν δύο φορές πιο πιθανό να λαμβάνουν συνταγογραφούμενα φάρμακα μαζί με διατροφικά συμπληρώματυα, συγκριτικά με τους άνδρες (43,4% έναντι 22,5%).

Τα συχνότερα χρησιμοποιούμενα διατροφικά συμπληρώματα ήταν η γλυκοζαμίνη, οι πολυβιταμίνες, η βιταμίνη D και το μουρουνέλαιο. Σε ότι αφορά στα φυτικά σκευάσματα, τα ευρύτερα χρησιμοποιούμενα ήταν η βαλεριάνα, το έλαιο ηράνθεμου και ένα σκεύασμα που περιείχε λυκίσκο, γεντιανή και λουλούδι του πάθους.

Εκτός από τις γυναίκες, οι ηλικιωμένοι και όσοι έπασχαν από χρόνιες νόσους, όπως ο διαβήτης και η υπέρταση, αλλά και αυτοί με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο και εισόδημα έτειναν, επίσης, να κάνουν συνδυαστική χρήση συνταγογραφούμενων φαρμάκων και φυτικών σκευασμάτων.

Όπως είπαν οι ερευνητές: «Μερικοί ασθενείς δεν θεωρούν ότι είναι φάρμακα τα συμπληρώματα διατροφής και γενικά τα φυτικά σκευάσματα. Ακόμη και όταν κάποιος τους ρωτήσει, μπορεί να μην θυμούνται να πουν τι παίρνουν. Αυτό υπογραμμίζει την ανάγκη οι επαγγελματίες υγείας να ρωτάνε πληροφορίες για τη χρήση αυτών των συμπληρωμάτων, που η έρευνα έδειξε ότι ενέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο αλληλεπιδράσεων».

 

Πηγή

Thanasis Chalikias Προβολή όλων

A Product Manager with expertise in pharma marketing and sales operations

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: