Μετάβαση στο περιεχόμενο

Νέα στοιχεία για τη δράση της Ασπιρίνης στην πρόληψη

3b8dcae584b14123a6052533ae3d0933

Η τακτική λήψη ακετυλοσαλικυλικού οξέος (Ασπιρίνη) μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για καρκίνο των ωοθηκών και του ήπατος, σύμφωνα με δύο νέες αμερικανικές επιστημονικές μελέτες.

Για τον καρκίνο των ωοθηκών

Η πρώτη μελέτη από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, που δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό περιοδικό ογκολογίας «JAMA Oncology», στηρίχθηκε στην ανάλυση στοιχείων για 205.500 γυναίκες, από τις οποίες οι 1.054 είχαν διαγνωσθεί με καρκίνο των ωοθηκών.

Οι γυναίκες που έπαιρναν τακτικά Ασπιρίνη σε δοσολογία μέχρι 100mg, είχαν 23% μικρότερο κίνδυνο για καρκίνο των ωοθηκών, σε σύγκριση με όσες δεν λάμβαναν το φάρμακο.

Δεν υπήρξε όμως το ίδιο όφελος για όσες την «κανονική» δοσολογία (325mg).

Το ακετυλοσαλικυλικό οξύ πιστεύεται ότι μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου, επειδή μειώνει τη φλεγμονή στο σώμα. Από την άλλη όμως, διαπιστώθηκε ότι η μακρόχρονη λήψη άλλων μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων πιθανώς σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο του εν λόγω καρκίνου στις γυναίκες.

Για τον καρκίνο του ήπατος

Η δεύτερη επιδημιολογική μελέτη από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης των ΗΠΑ, που δημοσιεύθηκε στο ίδιο περιοδικό ογκολογίας, δείχνει ότι η τακτική χρήση Ασπιρίνης σε κανονική δοσολογία (τουλάχιστον δύο ταμπλέτες των 325mg την εβδομάδα) μπορεί να μειώσει κατά 49% τον κίνδυνο για ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα, ένα συχνό είδος καρκίνου του ήπατος.

Αυτή η μελέτη αφορούσε πάνω από 133.300 άτομα, δείχνει ότι ο κίνδυνος του εν λόγω καρκίνου μειώνεται όσο αυξάνεται η δοσολογία και η χρονική διάρκεια λήψης της ασπιρίνης (π.χ. μείωση κινδύνου κατά 59% για χορήγηση ασπιρίνης επί τουλάχιστον μία πενταετία), κάτι όμως που ενέχει κινδύνους αιμορραγίας στο γαστρεντερικό σύστημα.

Η κυριότερη αιτία για το ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα είναι η κίρρωση του ήπατος, που μπορεί να προκληθεί από ηπατίτιδα Β ή C, κατάχρηση αλκοόλ κ.α. Η ασπιρίνη δρα και εδώ προστατευτικά, χάρη στην αντιφλεμονώδη δράση της.

Επίσης και αυτή η μελέτη δεν βρήκε κάποιο όφελος από τη λήψη άλλων μη στεροειδών αντιφλεμονωδών φαρμάκων (π.χ. ιβουπροφαίνη).

Δείτε εδώ και μια άλλη έρευνα για την προληπτική χρήση της Ασπιρίνης σε άλλες μορφές καρκίνου.

Thanasis Chalikias Προβολή όλων

A Product Manager with expertise in pharma marketing and sales operations

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: