Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πανάκριβα φάρμακα χωρίς θεραπευτική αξία

ce24dacb3c1d9608318ad35a758c0988

Εγκρίνοντας, με συντριπτική πλειοψηφία, το προσχέδιο της νέας νομοθεσίας για την «πολιτική φαρμάκου» στην ΕΕ, η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, προέβη σε κάποιες συνταρακτικές αποκαλύψεις.

Επιδιώκοντας την αποφυγή επικαλύψεων, μεταξύ των εθνικών αξιολογήσεων, για τον προσδιορισμό της αξίας των φαρμάκων που κυκλοφορούν στην ΕΕ, το κείμενο που εγκρίθηκε αποκαλύπτει ότι «υπάρχουν πολλά εμπόδια στην πρόσβαση στην ιατρική και τις καινοτόμες τεχνολογίες στην ΕΕ, τα κυριότερα των οποίων είναι η έλλειψη νέων θεραπειών για ορισμένες ασθένειες και η υψηλή τιμή των φαρμάκων, η οποία σε πολλές περιπτώσεις δεν έχει προστιθέμενη θεραπευτική αξία».

Οι επαγγελματίες υγείας, οι ασθενείς και τα ιδρύματα πρέπει, ωστόσο, να γνωρίζουν εάν ένα νέο φάρμακο ή μια ιατρική συσκευή μπορεί να συμβάλλει αποτελεσματικά σε θεραπείες ασθενειών που μαστίζουν την Ευρώπη, υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά στο κείμενο και συμπεραίνεται ότι:

  • Οι αξιολογήσεις της τεχνολογίας της υγείας (HTA) επιδιώκουν να προσδιορίσουν την προστιθέμενη αξία φαρμάκων και ιατρικών συσκευών, συγκρίνοντάς την με την αντίστοιχη άλλων προϊόντων.

Με τη νέα νομοθεσία που ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο, επιδιώκεται να ενισχυθεί η συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, στον τομέα της HTA, καθορίζοντας τη διαδικασία για τα κράτη μέλη να προβαίνουν σε εθελοντικές κοινές αξιολογήσεις.

Οι διατάξεις καλύπτουν πτυχές όπως οι κανόνες για την ανταλλαγή δεδομένων, η συγκρότηση ομάδων συντονισμού, η αποφυγή συγκρούσεων συμφερόντων μεταξύ εμπειρογνωμόνων και η δημοσίευση των αποτελεσμάτων της κοινής εργασίας.

Όπως δήλωσε ο εισηγητής της σχετικής έκθεσης, Ισπανός ευρωβουλευτής της Ομάδας των Σοσιαλιστών-Δημοκρατών Soledad Cabezon Ruiz : «Ο νέος αυτός νόμος αποτελεί ένα καλό βήμα προς τη βελτίωση της πρόσβασης των Ευρωπαίων πολιτών στην τεχνολογία της ιατρικής και της υγείας. Θα βελτιώσει την ποιότητα των τεχνολογιών υγείας, θα ενημερώσει τις ερευνητικές προτεραιότητες και θα εξαλείψει τις περιττές επικαλύψεις. Επίσης, έχει τη δυνατότητα να καταστήσει το σύστημα υγείας πιο βιώσιμο».

Η έκθεση που εγκρίθηκε με 576 ψήφους υπέρ, 56 κατά και 41 αποχές, προβλέπει ότι οι ευρωβουλευτές θα πρέπει να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για συμφωνία σε πρώτη ανάγνωση με τους υπουργούς της ΕΕ μόλις καθορίσουν τη δική τους θέση στον φάκελο.

Διευκρινίζεται δε ότι, οι τεχνολογίες της υγείας περιλαμβάνουν φάρμακα, ιατροτεχνολογικά προϊόντα και ιατρικές διαδικασίες και μέτρα πρόληψης, διάγνωσης και θεραπείας και αποτελούν καινοτόμο τομέα, μέρος μιας συνολικής αγοράς δαπανών για την υγειονομική περίθαλψη που αντιπροσωπεύει το 10% του ΑΕΠ της ΕΕ!

 

Πηγή

Kατηγορίες

News

Thanasis Chalikias Προβολή όλων

A Product Manager with expertise in pharma marketing and sales operations

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: