Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ο ΕΟΠΥΥ θα αποζημιώνει τους βιοδείκτες για όσους νοσούν από καρκίνο

90dba58943964f10a0ca0338c365954a

Αποζημίωση των βιοδεικτών, οι οποίοι αποτελούν χρήσιμα και εν πολλοίς σωτήρια εργαλεία για τη λήψη αποφάσεων όσον αφορά τη θεραπεία του καρκίνου, ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Γιώργος Γιαννόπουλος.Οι βιοδείκτες είναι εξειδικευμένες εργαστηριακές εξετάσεις οι οποίες, σε κάθε καρκίνο χωριστά, μαρτυρούν το εάν ο ασθενής θα ωφεληθεί από τη χημειοθεραπεία, την ορμονοθεραπεία ή τις άλλες σύγχρονες θεραπείες που χορηγούνται κατά περίπτωση (π.χ., ανοσοθεραπείες).

Μέχρι σήμερα, αυτού του τύπου οι εξετάσεις δεν αποζημιώνονταν από τον ΕΟΠΥΥ, παρόλο που η επιστημονική κοινότητα έχει κατά καιρούς επισημάνει την αξία τους όχι μόνο στη θεραπεία των όγκων αλλά και στον περιορισμό περιττών θεραπειών που κοστίζουν πανάκριβα.

Κατά τη διάρκεια του 4ου Συνεδρίου για τις πολιτικές του καρκίνου «Cancer & personalized Medicine-Τhe Next Frontier in Cancer Care», το οποίο διοργανώνει το Health Daily και η BoussiasCommunications στην Αθήνα, ο κ. Γιαννόπουλος ανέφερε ότι βασικό χαρακτηριστικό της σημερινής πολιτικής του υπουργείου όσον αφορά τον καρκίνο, είναι η προσπάθεια να εξασφαλιστεί η πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες, φαρμακευτικές ή άλλες θεραπευτικές παρεμβάσεις. Το δεύτερο σημείο της πολιτικής του υπουργείου είναι η γρήγορη ενσωμάτωση της καινοτομίας στο θεραπευτικό οπλοστάσιο ενάντια στον καρκίνο.

Ο γενικός γραμματέας συμπλήρωσε ότι το υπουργείο Υγείας, από κοινού με τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας, δημιουργούν δίκτυο μονάδων ιατρικής ακριβείας, αξιοποιώντας ταυτόχρονα το ΗΤΑ, αλλά και την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης. Χωρίς αυτές τις παρεμβάσεις, δεν θα μπορούσε να υπάρχει σοβαρή και συνεκτική στρατηγική για τον καρκίνο. Η λειτουργία των μονάδων ιατρικής θα οδηγήσει στην ενσωμάτωση των αποτελεσμάτων των ερευνών στο νέο πλαίσιο για τις εξατομικευμένες θεραπείες του καρκίνου. Η συγκρότηση και λειτουργία των μονάδων αυτών θα συμβάλει επίσης στη διάδοση της χρήσης των νέων βιοδεικτών.

Μέσα στον Οκτώβριο, όπως ανέφερε ο κ. Γιαννόπουλος, το υπουργείο Υγείας θα νομοθετήσει τη δημιουργία του Εθνικού Ινστιτούτου Νεοπλασιών, που θα εισηγηθεί τη χάραξη εθνικής πολιτικής για τον καρκίνο.

Τέλος, ο γενικός γραμματέας επεσήμανε ότι η πολιτική του υπουργείου αναφορικά με τον καρκίνο θα είναι ανοικτή στις εξελίξεις και με ενεργό συμβολή σε αυτές, μέσα από την αξιοποίηση της έρευνας, την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση, όπως και την καινοτόμο θεραπευτική παρέμβαση.

Thanasis Chalikias Προβολή όλων

A Product Manager with expertise in pharma marketing and sales operations

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: