Μετάβαση στο περιεχόμενο

Βοστώνη, συνώνυμο του μέλλοντος για τις φαρμακευτικές εταιρείες

80774-Downtown-Boston

Το τελευταίο διάστημα ολοένα και περισσότερες βιο-φαρμακευτικές εταιρείες κάνουν περικοπές και μειώνουν το μέγεθός τους– συμπεριλαμβανομένου και της Sanofi—αλλά όχι και την εταιρεία της, Genzyme.

Αυτό αποδεικνύουν πρόσφατα δημοσιεύματα της αμερικανικής Boston Globe τα οποία υποστηρίζουν πως, η γαλλική φαρμακευτική εταιρεία αναζητά να επεκτείνει το αποτύπωμα της, όσον αφορά την έρευνα, ανάπτυξη και παραγωγή ορφανών φαρμάκων, στο Κέιμπριτζ της Μασσαχουσσέττης με την απόκτηση γραφείων και εργαστηρίου έκτασης 37.000 τετραγωνικών μέτρων στα οποία θα εργάζονται περίπου 2000 εργαζόμενοι. Όπως επισημαίνει η εφημερίδα τις πληροφορίες αυτές τις απέκτησε από μεσίτες που είναι ενήμεροι ή “τρέχουν” τη συγκεκριμένη αναζήτηση από μέρους της Sanofi

Η μετακίνηση χιλιάδων θέσεων εργασίας στο Κέιμπριτζ από την ευρύτερη περιοχή της Βοστώνης θα δώσει, στο ταχέως αναπτυσσόμενο βιοτεχνολογικό κέντρο του Κέιμπριτζ μία ακόμη σημαντική ενίσχυση φέρνοντας σε αυτό χιλιάδες νέους εργαζομένους. Από την μεριά της, η Sanofi Genzyme θα ωφεληθεί με το να έχει ισχυρή παρουσία σε ένα καινοτόμο κέντρο εξελίξεων το οποίο είναι γεμάτο με πιθανούς συνεργάτες και υποψήφιους εργαζομένους.

Η Sanofi επιβεβαίωσε πως έχει στο επίκεντρο της στρατηγικής της τις εγκαταστάσεις που διατηρεί στην ευρύτερη περιοχή της Βοστώνης και πως σκοπεύει να κάνει σε αυτές κάποιες αλλαγές. «Η ευρύτερη περιοχή της Βοστώνης είναι μία περιοχή κλειδί για τη Sanofi, όπου σήμερα διαθέτει πάνω από 15 ξεχωριστά γραφεία, εργαστήρια και εργοστάσια. Σε συνέχεια αυτής της παρουσίας, η εταιρεία αναπτύσσει ένα μακροπρόθεσμο πλάνο αξιοποίησης των ακινήτων της στην περιοχή» δήλωσε εκπρόσωπος της Sanofi στο FiercePharma, προσθέτοντας πως τίποτα δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη.

Η Genzyme αριθμεί περίπου 5.000 εργαζομένους στη Μασσαχουσσέττη, συμπεριλαμβανομένου αυτών που δουλεύουν στα κεντρικά της γραφεία στο Κέιμπριτζ. Η εταιρεία, πιθανώς με αυτές τις αλλαγές, να επιθυμεί να φέρει, τουλάχιστον, μερικές από αυτές τις λειτουργίες της σε ένα σημείο, και γι’ αυτό πιθανώς να μετακινήσει κάποιες από τις θέσεις εργασίας από το Framingham, της Μασσαχουσσέτης, το οποίο αποτελεί μονάδα παραγωγής, ενόσω ακόμη έχει κάποιο χώρο για μελλοντική ανάπτυξη, όπως ισχυρίζεται το δημοσίευμα της Boston Globe.

Φρέσκοι, από την ύψους 11,6 δις δολαρίων απόκτηση της εταιρείας Bioverativ,  αναπτύσσει το φάρμακο Bioverativ για την αιμορροφιλία, η οποία έχει την έδρα της στο Waltham της Μασσαχουσσέττης, η Sanofi μετακίνησε τα κεντρικά, παλαιά γραφεία, της Genzyme σε καινούρια, έκτασης 26.000 τετραγωνικών μέτρων στη διεύθυνση 50 Binney St., παραμένοντας στην Kendall Square—μία κίνηση που φέρεται πως σχεδίαζε για χρόνια.

Με τη σειρά της και η εταιρεία Shire φέρεται πως σχεδίαζε να νοικιάσει τις παλιές εγκαταστάσεις της Genzyme, οι οποίες βρίσκονται δίπλα σε αυτές της εταιρείας, έχοντας ως στόχο τη δημιουργία ενός κέντρου καινοτομίας που θα της ανήκει. Ωστόσο, το σχέδιο αυτό περιπλέχθηκε από την εξαγορά της εταιρείας από την Takeda καθώς, η γιαπωνέζικη εταιρεία θα αναζητήσει τρόπους να μείνει ενισχυμένη και φαίνεται πως θα αποφύγει οποιαδήποτε μετακίνηση.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Globe, η Sanofi εξετάζει την ενοικίαση ή απόκτηση ενός μέρους κοντά στην Kendall Square στο Cambridge Crossing, καθώς και κτίρια κοντά στο MIT και το Harvard ωστόσο, δεν έχει γίνει είναι ακόμα σαφές εάν έχει επιτευχθεί κάποια συμφωνία.

Σημειώνεται πως η εταιρεία είναι κάτω από πίεση λόγω των αρνητικών επιδόσεων της μονάδας της για τον διαβήτη ενώ από το 2015 έχει εξαγγείλει και διενεργεί μία πενταετή αναδιοργάνωση η οποία αποκαλύφθηκε από τον CEO της Oliver Brandicourt και ως στόχο έχει να βοηθήσει την ανάπτυξη της Genzyme και παράλληλα να αντισταθμίσει τις απώλειες που θα έχει η εταιρεία από άλλες μονάδες της. Σε αυτή την κατεύθυνση, τον Δεκέμβριο του 2016, η εταιρεία ανακοίνωσε σχέδιο για την περικοπή 20% του εργατικού δυναμικού, και τον Ιανουάριο της τρέχουσας χρονιάς, η εταιρεία απέλυσε 400 ιατρικούς επισκέπτες από την μονάδα του διαβήτη και της καρδιολογίας που διατηρεί στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι καλά γνωρίζοντες ξέρουν πως η ευρύτερη περιοχή της Βοστώνης ήταν πάντα κέντρο εξελίξεων για τις βιοτεχνολογικές εταιρείες. Η εταιρεία Takeda μόλις πρόσφατα ανακοίνωσε πως σκοπεύει να μεταφέρει τα κεντρικά γραφεία που διατηρεί στις ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή της Βοστώνης από το Σικάγο όπου βρίσκονται, έτσι ώστε να είναι πιο κοντά στη Shire. Η ιαπωνική εταιρεία ήδη έχει ισχυρή παρουσία στο Κέιμπριτζ με τις εξαγορές των εταιρειών Millennium και Ariad.

Ωστόσο ακόμη μία γαλλική φαρμακευτική εταιρεία, η Ipsen, τον περασμένο Ιούνιο ανακοίνωσε πως μεταφέρει τα κεντρικά της γραφεία στις Ηνωμένες Πολιτείες από το Νιου Τζέρσεϊ όπου βρίσκονται στην Kendall Square εδραιώνοντας τη Βοστώνη στην κορυφή της λίστα των εξελίξεων καινοτομίας στο φάρμακο και την υγεία για πολλές ακόμη δεκαετίες.

 

Πηγή

Thanasis Chalikias Προβολή όλων

A Product Manager with expertise in pharma marketing and sales operations

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: