Μετάβαση στο περιεχόμενο

«Βήμα μπροστά» για την Αγκυλοποιητική Σπονδυλαρθρίτιδα

vima_mprosta

Χρόνια φλεγμονώδης πάθηση, η Αγκυλοποιητική Σπονδυλαρθρίτιδα (ΑΣ) οδηγεί σε σοβαρή υποβάθμιση της κινητικότητας της σπονδυλικής στήλης και της σωματικής λειτουργίας. Έχει σημαντική επίδραση στον τρόπο ζωής των ασθενών, με αποτέλεσμα το άγχος, την κοινωνική απομόνωση, την κατάθλιψη και τη μειωμένη ικανότητα εργασίας.

Συνήθως προσβάλλει νεότερους άνδρες, ακόμη και κατά τη διάρκεια της εφηβείας. Είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα με κληρονομική βάση, καθώς τα μέλη της οικογένειας των ασθενών με ΑΣ διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν τη νόσο. Η ΑΣ προκαλεί πόνο και δυσκαμψία στη σπονδυλική στήλη και στις αρθρώσεις και μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική απώλεια κινητικότητας, εάν δεν αντιμετωπιστεί καταλλήλως. Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να παρατηρηθεί αγκύλωση της σπονδυλικής στήλης. Απαιτείται ακτινογραφία και σπανιότερα μαγνητική απεικόνιση της σπονδυλικής στήλης ή/και των ιερολαγόνιων αρθρώσεων για την αποτελεσματικότητα της θεραπείας. Τα δυσδιάκριτα συμπτώματα οδηγούν πολλούς ασθενείς να περνούν αρκετά χρόνια μέχρις ότου να τους διαγνωστεί τελικά η ασθένεια.

Βέβαια, η νόσος υποδιαγιγνώσκεται, με μόλις 20% των ασθενών τελικά να αναγνωρίζονται. Κατ’ επέκταση η ενημέρωση του πληθυσμού κρίνεται απαραίτητη. Την ανάγκη αυτή έρχεται να καλύψει η Εκστρατεία Ενημέρωσης «Βήμα Μπροστά», που διοργάνωσε η Novartis, στο πλαίσιο της διοργάνωσης Spetses Mini Marathon, και φέρει την επιστημονική αιγίδα της Επιστημονικής Εταιρείας για τη Μυοσκελετική Υγεία (ΕΠΕΜΥ).

Το Spetses Mini Marathon συγκέντρωσε 19 χιλιάδες ανθρώπους όλων των ηλικιών, από 42 διαφορετικές χώρες, στις Σπέτσες για να λάβουν μέρος ή να παρακολουθήσουν την πληθώρα των αθλητικών εκδηλώσεων στις 5-7 Οκτωβρίου. Στο πλαίσιο της καμπάνιας, περίπου 2800 άτομα ενημερώθηκαν στο ειδικά διαμορφωμένο περίπτερο, μέσω ενημερωτικού εντύπου για τη νόσο.

«Είμαστε ιδαίτερα υπερήφανοι για την επιτυχία της εκστρατείας «Βήμα Μπροστά», στο πλαίσιο αυτής της κορυφαίας αθλητικής οργάνωσης. Πρόκειται για ένα γεγονός με συμβολή σημασία, καθώς η νόσος εμφανίζεται σε άτομα νεαρής ηλικίας και αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά θέματα κινητικότητας», ανέφερε ο Chief Scientific Officer της Novartis, Γρ. Ρομπόπουλος.

 

Πηγή

Thanasis Chalikias Προβολή όλων

A Product Manager with expertise in pharma marketing and sales operations

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: