Μετάβαση στο περιεχόμενο

Καταργείται το rebate 25% για τα νέα φάρμακα

9d2126cf4778c2514f66074bad4f50ee

Συνεδριάζει τις επόμενες ημέρες η Επιτροπή Παρακολούθησης της Φαρμακευτικής Δαπάνης του υπουργείου Υγείας, με κύρια θέματα το rebate στα καινοτόμα φάρμακα, αλλά και το clawback.
Το rebate 25% που έχει επιβληθεί ως «τέλος εισόδου» στα νέα φάρμακα οδεύει προς κατάργηση. Μετά από ενάμιση χρόνο εφαρμογής του, το υπουργείο Υγείας παραδέχεται πλέον ότι το μέτρο δεν απέφερε κάποιο δημοσιονομικό όφελος. Σύμφωνα με πληροφορίες του newsbomb.gr θα αντικατασταθεί από ένα rebate πενταετίας το οποίο θα ξεκινάει από 5% και θα μειώνεται κατά μία μονάδα ανά χρόνο (5-4-3-2-1). Τη συγκεκριμένη πρόταση έχει καταθέσει η φαρμακοβιομηχανία και τώρα το υπουργείο Υγείας φέρεται έτοιμο να την υιοθετήσει.
Επίσης, αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού του clawback ως προς το ποσοστό ανάπτυξης, δηλαδή την αύξηση του μεριδίου αγοράς. Πλέον θα υπολογίζεται ανά φάρμακο και όχι ανά εταιρεία, ώστε να επιβαρύνεται το κάθε σκεύασμα ξεχωριστά ανάλογα με τις πωλήσεις και όχι συνολικά ο Κάτοχος ‘Αδειας Κυκλοφορίας. Στην ουσία πρόκειται για τεχνικού τύπου ρύθμιση, ανάλογη με την εξαίρεση από τον υπολογισμό του clawback της ανάπτυξης του μεριδίου αγοράς για τα εμβόλια και τα νέα γενόσημα, η οποία στόχο έχει να λύσει και προβλήματα που ενδέχεται να προκύψουν από το Brexit.
Το υπουργείο Υγείας, πάντως, εμφανίζεται να επιθυμεί την κατάθεση προτάσεων και το διάλογο με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, ώστε σύντομα να προκύψει μια εθνική πολιτική φαρμάκου, αξιοποιώντας και το έργο της αρμόδιας Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής.

ΠΗΓΗ

Thanasis Chalikias Προβολή όλων

A Product Manager with expertise in pharma marketing and sales operations

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: