Μετάβαση στο περιεχόμενο

Νέα στοιχεία για τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις

bigstock-Inventory-Of-Equipment-In-The--120267467

Μικρόβια που εμφανίζουν ως και 90% σε πολλαπλές θεραπείες αντιμετωπίζουν καθημερινά οι γιατροί στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας. Βασικός παράγοντας για την ανάπτυξη μικροβιακής αντοχής, είναι η αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών.

Πολυανθεκτικά και απειλητικά για τη ζωή μικρόβια αναπτύσσονται σε νευραλγικά τμήματα των νοσοκομείων, όπως οι μονάδες εντατικής θεραπείας και οι χειρουργικές πτέρυγες. Πολυανθεκτικά σημαίνει ότι πολλά από τα υπάρχοντα φάρμακα δεν μπορούν να τα αντιμετωπίσουν.

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία του Δικτύου Εργαστηρίων Δημόσιας Υγείας, το οποίο παρακολουθεί την εξέλιξη της μικροβιακής αντοχής, το 2017 το βακτήριο ψευδομονάδα – που αποτελεί συχνή αιτία λοιμώξεων εντός νοσοκομείων – παρουσίασε αντοχή σε πολλαπλά φάρμακα από 19,4% έως και 31,5%. Η αντοχή του μικροβίου klebsiella – που ευθύνεται για σοβαρές λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος αλλά και πνευμονίες – κυμάνθηκε από 37,5% έως 66.1%. Αντίστοιχα, το μικρόβιο proteus – που συνήθως προκαλεί ουρολοιμώξεις – είχε αντοχή σε πολλαπλές θεραπείες από 17,7% έως 45,6% ενώ η αντοχή του βακτηρίου acinetobacter ξεπερνά το 90%!

Τα ποσοστά διαφοροποιούνται ανάλογα με το τμήμα νοσηλείας και τα υψηλότερα καταγράφονται στις μονάδες εντατικής θεραπείας της χώρας, όπου καταγράφεται πάνω από 50% του συνόλου των λοιμώξεων.

10% προσβάλλονται, 1000 πεθαίνουν

Εκτίμαται κάθε χρόνο τουλάχιστον 1000 ασθενείς χάνουν τη ζωή τους όχι από την πάθηση για την οποία μπήκαν στο νοσοκομείο αλλά εξαιτίας κάποιας λοίμωξης από πολυανθεκτικό μικρόβιο.

Υπολογίζεται ότι 1 στους 10 νοσηλευόμενους εκδηλώνει ενδονοσοκομειακή λοίμωξη και όσο μεγαλύτερο το ποσοστό αντοχής, τόσο δυσκολότερη η θεραπεία.

Σύμφωνα με τους ειδικούς επιδημιολόγους, βασική αιτία των συχνών λοιμώξεων είναι η υπερβολική χρήση αντιβιοτικών φαρμάκων, τόσο στα νοσοκομεία όσο και στην κοινότητα. Ενδεικτικά, υπολογίζεται ότι τουλάχιστον οι μισοί νοσηλευόμενοι στην Ελλάδα λαμβάνουν αντιβιοτική θεραπεία, την ώρα που το αντίστοιχο μέσο ποσοστό στην Ευρώπη δεν ξεπερνά το 37%.

Παρ’ όλα αυτά, η Ελλάδα διαθέτει από το 2014 ειδικό νομοθετικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει υποχρεωτική επιτήρησή τους, εκπόνηση εσωτερικού κανονισμού πρόληψης ανά νοσοκομείο και ενισχυμένο ρόλο στις Επιτροπές Νοσοκομειακών Λοιμώξεων.

Πηγή

Thanasis Chalikias Προβολή όλων

A Product Manager with expertise in pharma marketing and sales operations

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: