Μετάβαση στο περιεχόμενο

Φάρμακα για την πίεση συνδέονται με καρκίνο!

shutterstock_174193232-e1540539203545

Πολύ ανησυχητικά είναι τα αποτελέσματα μεγάλης μελέτης, που έδειξε ότι δημοφιλή φάρμακα για τη θεραπεία της υπέρτασης αυξάνουν τις πιθανότητες για καρκίνο του πνεύμονα!

Ειδικότερα, η μελέτη έδειξε ότι η χρήση αναστολέων του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης (αναστολείς ACE) συσχετίστηκε με ένα συνολικό αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του πνεύμονα κατά 14% σε σύγκριση με τη θεραπεία με ανταγωνιστές των υποδοχέων αγγειοτενσίνης (ARBs),

Η μελέτη βασίστηκε στην ανάλυση των αρχείων σχεδόν 1.000.000 ανθρώπων στο Ηνωμένο Βασίλειο και έδειξε ότι ο κίνδυνος είναι ανάλογος με το χρονικό διάστημα λήψης της θεραπείας. Έτσι, για παράδειγμα, για τους ασθενείς που έλαβαν αναστολείς ACE για 5 χρόνια, ο κίνδυνος για καρκίνο του πνεύμονα αυξήθηκε κατά 22% σε σύγκριση με αυτούς που έλαβαν ARBs.

Μάλιστα, στους ασθενείς που έλαβαν αναστολείς ACE για 10 ή περισσότερα χρόνιαο κίνδυνος ανήλθε στο 31%! Από την άλλη, δεν υπήρχε αυξημένος κίνδυνος για τους ασθενείς που λάμβαναν τα φάρμακα αυτά για χρονικό διάστημα μέχρι 5 χρόνια.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο έγκυρο ιατρικό περιοδικό British Medical Journal και πραγματοποιήθηκε από ομάδα επιστημόνων, με επικεφαλής τον Laurent Azoulay, καθηγητή Επιδημιολογίας και Βιοστατιστικής στο Πανεπιστήμιο McGill στο Μόντρεαλ του Καναδά.

Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, «παρόλο που οι μετα-αναλύσεις τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων μελετών δεν κατέδειξαν καμία σχέση μεταξύ της χρήσης των αναστολέων ACE και του καρκίνου, αυτές οι δοκιμές δεν ήταν σχεδιασμένες για να εκτιμήσουν τον κίνδυνο καρκίνου.

Επιπλέον, είχαν σχετικά μικρή διάρκεια παρακολούθησης των ασθενών (μέση διάρκεια τα 3,5 χρόνια). «Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό δεδομένου ότι η σχέση μεταξύ της χρήσης των αναστολέων ACE και του κινδύνου για καρκίνο του πνεύμονα έγινε εμφανής μετά από πέντε χρόνια χρήσης στη μελέτη μας», επισήμαναν οι ερευνητές.

 

Πηγή

Thanasis Chalikias Προβολή όλων

A Product Manager with expertise in pharma marketing and sales operations

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: