Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ένα εμβόλιο σώζει και από την Πνευμονιοκοκκική Πνευμονία

marathonios

«Η στάση μας απέναντι στον εμβολιασμό δεν μπορεί να λειτουργεί ως οπαδική ιδεολογία». Με αυτή τη φράση, η Επίκουρη Καθηγήτρια Πνευμονολγίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και Υπεύθυνη της Ομάδας Λοιμώξεων Αναπνευστικού Συστήματος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ), Π. Κατσαούνου απάντησε στις αιτιάσεις των υποστηρικτών του αντιεμβολιαστικού κινήματος.

Με αφορμή τη διενέργεια για 6η συνεχή χρονιά της ενημερωτικής εκστρατείας «Μεγαλώνουμε με Υγεία» και τη συμμετοχή της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ) στον 36ο Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας, η σημασία της πρόληψης μέσω του εμβολιασμού, ακόμη και για τους ενήλικες, ήρθε στο προσκήνιο. Άλλωστε κεντρικό μήνυμα της εκστρατείας είναι«Εμβολιαζόμαστε κατά της Πνευμονιοκοκκικής Πνευμονίας – Κάνουμε την Πρόληψη Πράξη Ζωής!».

Τα τελευταία χρόνια, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην πρόληψη της πνευμονιοκοκκικής πνευμονίας, μιας απειλητικής για τη ζωή λοίμωξης του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος, που προσβάλλει παιδιά και ενήλικες σε ολόκληρο τον κόσμο.

«Δυστυχώς στην Ελλάδα αντμετωπίζουμε τον εμβολιασμό σαν ιδεολογία. Νομίουν κάποιοι ότι μπορούν να ανήκουν στην ομάδα «υπερ» ή  «κατά», όπως λέει «είμαι Ολυμπιακός ή Παναθηναϊκός». Η στάση μας απέναντι στον εμβολιασμό δεν λειτουργεί ως οπαδική ιδεολογία», ξεκαθάρισε η κ. Κατσαούνου, υπενθυμίζοντας τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) γύρω από το θέμα. Συστάσεις που βασίστηκαν στην πραγματικότητα της εξάλειψης πανδημιών-ενδημιών, όπως της ευλογιάς χάρη στον εμβολιασμό.

«Ιδιαίτερα στις μεγαλύτερες ηλικίες, η προαγωγή της καλής υγείας, σύμφωνα και με τον Π.Ο.Υ, παίζει καθοριστικό ρόλο σε παγκόσμιο επίπεδο στην αντιμετώπιση της πληθυσμιακής γήρανσης, μιας από τις σημαντικές προκλήσεις για τη διασφάλιση της παροχής ποιοτικών υπηρεσιών υγείας. Οι λοιμώξεις του αναπνευστικού, όπως η γρίπη και η πνευμονιοκοκκική νόσος, αν και εξακολουθούν να βρίσκονται στην κορυφή της πυραμίδας των αιτιών νοσηρότητας και θνητότητας – παρά την ύπαρξη των αντιβιοτικών και κάποιων αντιϊκών – αποτελούν μη αναγνωρίσιμο αίτιο από την κοινωνία μας καθώς δε συσχετίζουν το τελικό αίτιο θανάτου (πνευμονικό οίδημα, έμφραγμα κλπ.) με το ερέθισμα που το πυροδότησε», ανέφερε η κ. Κατσαούνου.

Για παράδειγμα, οι ασθενείς με πνευμονιοκοκκική πνευμονία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για παράλληλη εμφάνιση οξέος καρδιακού συμβάματος, όπως το έμφραγμα μυοκαρδίου, η σοβαρή αρρυθμία και η εμφάνιση ή η επιδείνωση συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας.

«Έτσι, παρότι πολλά από αυτά τα επεισόδια μπορούν να αποφευχθούν, χιλιάδες συνάνθρωποί μας νοσούν και πεθαίνουν αδικαιολόγητα. Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο  εμβολιασμός για πνευμονιόκοκκο στη χώρα μας είναι ενταγμένος στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών για όλους τους ενήλικες άνω των 65 ετών (η ηλικία ως αυτοτελής παράγων κινδύνου), καθώς και για  ενήλικες 18 έως 64 ετών που ανήκουν στις ομάδες κινδύνου για σοβαρές πνευμονιοκοκκικές λοιμώξεις (όπως ασθενείς με χρόνια καρδιακά, μεταβολικά και αναπνευστικά νοσήματα, ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς, αλλά και συστηματικοί καπνιστές) και παρέχεται δωρεάν σε όλους τους ασφαλισμένους που ανήκουν σε μια από τις παραπάνω ομάδες», συμπλήρωσε η κ. Κατσαούνου, εξηγώντας πως ο εμβολιασμός γίνεται πλέον μια και μοναδική φορά.

Σαν να μην έφθανε, βέβαια, ο πλημμελής εμβολιασμός στην Ελλάδα έχουμε και ένα δεύτερο παράδοξο, αυτό της αλόγιστης χρήσης των αντιβιοτικών που αυξάνουν την αντοχή. «Συνεπώς, όχι μόνο δεν προλαμβάνουμε, αλλά και πιθανά να μην έχουμε επαρκή φαρμακευτική αγωγή αν νοσήσουμε», εξήγησε η κ. Κατσαούνου.

Εξετάσεις για τους δρομείς

Ο Πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Κώστας Παναγόπουλος υπενθύμισε πως όλοι όσοι συμμετέχουν στο Μαραθώνιο εχουν τη δυνατότητα να κάνουν προληπτικό καρδιολογικό έλεγχο και έλεγχο αναπνευστικής λειτουργίας στον Ευαγγελισμό.

«Θα θέλαμε το μήνυμα «Μεγαλώνουμε με υγεία»  να γίνει «Αθλούμαστε  με υγεία»», ανέφερε

«Με μεγάλη μας χαρά διαπιστώνουμε ότι η μακρόχρονη συνεργασία μας με την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία πλέον αποτελεί ένα ακόμα παράδειγμα της συνεισφοράς του Μαραθωνίου Αθήνας, του Αυθεντικού Μαραθωνίου, στη διάδοση σημαντικών μηνυμάτων που αφορούν – όχι μόνο το αθλητικό ιδεώδες και την κοινωνική προσφορά – αλλά και την υιοθέτηση ενός διαφορετικού, ενός καλύτερου τρόπου ζωής για όλους, μέσω της πρόληψης της Υγείας. Ευελπιστούμε, λοιπόν, ότι και αυτή τη χρονιά, θα καταφέρουμε να φτάσει το μήνυμα αυτό στους χιλιάδες δρομείς που θα βρίσκονται μαζί μας σε αυτή τη μεγάλη γιορτή του Αθλητισμού, στις 11 Νοεμβρίου», σημείωσε ο κ. Παναγόπουλος.

Η ΕΠΕ, ως θεσμικός εταίρος του 36ου Μαραθωνίου της Αθήνας, θα υλοποιήσει μια σειρά από ενέργειες με τη χορηγία της Pfizer Hellas. Σε ειδικά διαμορφωμένο περίπτερο της Ε.Π.Ε. θα βρίσκεται στο χώρο της ATHENS MARATHON EXPO, The Authentic και τις τρεις ημέρες της έκθεσης (8 έως τις 10 Νοεμβρίου 2018), όπου θα πραγματοποιούνται από Ειδικούς Πνευμονολόγους δωρεάν σπιρομετρήσεις για το κοινό και ενημέρωση για τις πνευμονοπάθειες, ενώ θα διανέμεται και σχετικό ενημερωτικό υλικό της εκστρατείας «Μεγαλώνουμε με Υγεία».

 

Πηγή

Thanasis Chalikias Προβολή όλων

A Product Manager with expertise in pharma marketing and sales operations

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: