Μετάβαση στο περιεχόμενο

Νέα θεραπεία για καρκίνο του ήπατος από την Ipsen

dt_160415_liver_cancer_tumor_800x600

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα!!

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το φάρμακο Cabometyx (καβοζαντινίβη) για τη θεραπεία ορισμένων ασθενών με καρκίνο του ήπατος.

Το φάρμακο, το οποίο έχει ήδη εγκριθεί για τη θεραπεία του προχωρημένου καρκίνου του νεφρού, έχει αποδειχθεί σε μελέτες ότι παρατείνει την επιβίωση και καθυστερεί την εξέλιξη της νόσου σε ασθενείς με προχωρημένο ηπατοκυτταρικό καρκίνο.

Η έγκριση από την Ε.Ε. βασίστηκε στα δεδομένα της μελέτης CELESTIAL, η οποία διακόπηκε πρόωρα, λόγω των θετικών αποτελεσμάτων της. Η διάμεση συνολική επιβίωση ήταν 10,2 μήνες σε ασθενείς που έλαβαν Cabometyx, έναντι 8 μήνες σε αυτούς, που έλαβαν εικονικό φάρμακο. Η μέση αύξηση της επιβίωσης χωρίς εξέλιξη της νόσου ήταν 5,2 μήνες, έναντι 1,9.

Μέχρι σήμερα, γιατροί και ασθενείς είχαν στη διάθεσή τους μόνο μία εγκεκριμένη θεραπεία για τη θεραπεία της δεύτερης γραμμής αυτής της επιθετικής και δύσκολης μορφής καρκίνου. Το νέο φάρμακο προσφέρει πολύτιμη θεραπευτική λύση σε ασθενείς με προχωρημένο ηπατοκυτταρικό καρκίνο, που έχουν ήδη λάβει θεραπεία με sorafenib.

Η δραστική ουσία του Cabometyx, η καβοζαντινίβη, είναι «αναστολέας της τυροσινικής κινάσης». Αυτό σημαίνει ότι αναστέλλει τη δράση των ενζύμων που ονομάζονται τυροσινικές κινάσες. Τα ένζυμα αυτά βρίσκονται σε ορισμένους υποδοχείς (όπως οι υποδοχείς VEGF, MET, AXL και RET) στα καρκινικά κύτταρα, όπου ενεργοποιούν αρκετές διεργασίες, μεταξύ των οποίων την κυτταρική διαίρεση και την ανάπτυξη νέων αιμοφόρων αγγείων για την αιμάτωση των καρκινικών κυττάρων.

Αναστέλλοντας τη δράση των συγκεκριμένων ενζύμων στα καρκινικά κύτταρα, το φάρμακο μειώνει την ανάπτυξη και την εξάπλωση του καρκίνου. Το φάρμακο διατίθεται από τις εταιρείες Exelixis και Ipsen, οι οποίες υπέγραψαν μια αποκλειστική συμφωνία εκμετάλλευσης τον Φεβρουάριο του 2016 για την εμπορική διάθεση και την περαιτέρω ανάπτυξη των ενδείξεων του cabozantinib εκτός των ΗΠΑ και του Καναδά.

 

Πηγή

Thanasis Chalikias Προβολή όλων

A Product Manager with expertise in pharma marketing and sales operations

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: