Μετάβαση στο περιεχόμενο

Άδεια για γενόσημο κατά της ηπατίτιδας C δίνει η AbbVie σε 99 χώρες

2345_2638_1633

Σε συμφωνία για ανάπτυξη γενοσήμου του Mavyret, ως θεραπεία κατά της ηπατίτιδας C, προχωρά η φαρμακευτική επιχείρηση Abbvie με τον οργανισμό Medicines Patent Pool, προκειμένου να διευρυνθεί η πρόσβαση ασθενών στη θεραπεία, σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα!!

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε το Medicines Patent Pool (MPP) η διάθεση του θεραπευτικού σχήματος glecaprevir/pibrentasvir (G/P) γίνεται χωρίς υποχρέωση καταβολής δικαιωμάτων «εκμετάλλευσης» (royalty free) – ένα φάρμακο που προτείνεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) για τη θεραπεία ενηλίκων που ζουν με χρόνια ηπατίτιδα C.

Η άδεια θα επιτρέψει σε εγκεκριμένους κατασκευαστές γενόσημων φαρμάκων να παρασκευάζουν και να πωλούν φάρμακα που περιέχουν τις δραστικές ουσίες glecaprevir/pibrentasvir. Στόχος είναι 99 χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, προσφέροντας το θεραπευτικό σχήμα σε προσιτές τιμές επιτρέποντας έτσι την πρόσβαση και την κλιμάκωση της λήψης θεραπείας με αποτελεσματικά πανγονοτυπικά φάρμακα.

Η συμφωνία ανακοινώθηκε στο συνέδριο του οργανισμού American Association for the Study of Liver Diseases (AASLD) 2018 στο Σαν Φρανσίσκο.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, 71 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με χρόνια ηπατίτιδα C, ενώ σημαντικός αριθμός από αυτούς διαμένουν σε χώρες χαμηλού ή μεσαίου εισοδήματος. Μέχρι το τέλος του 2015, μόνο το 20% του συγκεκριμένου πληθυσμού είχε διαγνωσθεί, ενώ εξ’ αυτών μόλις το 7% είχε λάβει θεραπεία.

Φάρμακα προτεραιότητας

Τον Φεβρουάριο του 2017, ο οργανισμός MPP δημοσίευσε την ετήσια έκθεσή του σχετικά με τα φάρμακα προτεραιότητας για τη χορήγηση σχετικών αδειών. Λόγω του ευνοϊκού κλινικού προφίλ και της υψηλής δυναμικής σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, οι ουσίες G/P καταγράφηκαν ως βασική θεραπεία προτεραιότητας.

Σημειώνεται ότι, το φάρμακο G/P είναι ένα συνδυαστικό πανγονοτυπικό σχήμα, λαμβάνεται από το στόμα μία φορά ημερησίως και εγκρίθηκε το 2017. Το ποσοστό ίασης που επιτυγχάνει (SVR12) ανέρχεται στο 98% σε μη κιρρωτικούς ασθενείς που δεν είχαν λάβει θεραπεία στο παρελθόν και για τους έξι γονότυπους του ιού. Συνιστάται από τον ΠΟΥ ως θεραπεία πρώτης γραμμής οκτώ εβδομάδων σε μη κιρρωτικούς ασθενείς που δεν είχαν λάβει άλλου είδους θεραπεία. Στους ασθενείς που δεν έχουν λάβει θεραπεία στο παρελθόν και έχουν καλώς αντιρροπούμενη κίρρωση του ήπατος, προτείνεται θεραπεία διάρκειας 12 εβδομάδων.

Κάλυψη ασθενών 

Περαιτέρω, το θεραπευτικό σχήμα ενδείκνυται και για χρήση σε ασθενείς με ηπατίτιδα C που έχουν οποιοδήποτε βαθμό νεφρικής ανεπάρκειας, συμπεριλαμβανομένων των ασθενών που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση. Συνολικά, περίπου το 5% – 10% των ανθρώπων που ζουν με χρόνια ηπατίτιδα C εκτιμάται ότι έχει νεφρική νόσο.

Τη δεδομένη χρονική στιγμή, 95 χώρες και 4 περιοχές περιλαμβάνονται στην άδεια MPP/AbbVie για διάθεση γενόσημου του θεραπευτικού σχήματος G/P.

Τη συμφωνία χαιρετίζουν εκπρόσωποι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, των οργανισμών Unitaid και World Hepatitis Alliance, καθώς και η κυβέρνηση του Πακιστάν.

 

Πηγή

Thanasis Chalikias Προβολή όλων

A Product Manager with expertise in pharma marketing and sales operations

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: