Μετάβαση στο περιεχόμενο

Οι μεγάλες παραγγελίες εμβολίων του 2009 έγιναν σύμφωνα με οδηγίες του ΠΟΥ

811eafa221c7c97c226a69d2983bd466

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα!!

Στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει ευθύνη πολιτικών προσώπων καταλήγει το πόρισμα της Νέας Δημοκρατίας για το φάρμακο, αφού σύμφωνα με τη γαλάζια παράταξη, η σχετική Δικογραφία ανασύρθηκε από αρχείο άνευ λόγου καθώς δεν προκύπτει κανένα νέο στοιχείο.

Ειδικά για τις μεγάλες παραγγελίες εμβολίων, θέμα στο οποίο εστίασε η Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ στο δικό της πόρισμα, η αξιωματική αντιπολίτευση απαντά ότι η «διαχείριση της πανδημίας της γρίπης έγινε σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.) και τηςΕυρωπαϊκής Επιτροπής», ενώ επίσης η προμήθεια των εμβολίων και των αντι-ιικών φαρμάκωνέγιναν σύμφωνα με τις οδηγίες του ΠΟΥ και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, με αφορμή την πανδημία από το νέο -τότε- στέλεχος Α (Η1Ν1) που εμφανίστηκε τον Απρίλιο 2009 στο Μεξικό και τις ΗΠΑ. […] «Στις 29 Απριλίου 2009, ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι βρισκόμαστε στο επίπεδο φάσης πανδημίας 5 και στις 11 Ιουνίου 2009 ανέβασε το επίπεδο στο 6. Στις 16/7/2009 ανακοίνωσε ότι σταματά την καταγραφή αριθμού κρουσμάτων ανά χώρα, καθώς η έκταση της πανδημίας είναι τέτοια, ώστε η επιβεβαίωσή τους να απασχολεί το σύνολο σχεδόν των ιατρικών εργαστηρίων κάθε χώρας», αναφέρει χαρακτηριστικά η ΝΔ στα συμπεράσματά της.

Σε ό,τι αφορά γενικότερα το φάρμακο, η ΝΔ υπογραμμίζει ότι ήταν και είναι διατιμημένο αγαθό και ως εκ τούτου ο τρόπος τιμολόγησης του γινόταν με αγορανομικές διατάξεις και όχι με υπουργικές αποφάσεις.

Το πρόβλημα λοιπόν, τονίζει η ΝΔ, ήταν η υπερκατανάλωση. «Για το λόγο αυτό από το 2008 ξεκίνησε η λήψη μέτρων. Τελικά η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη περιορίστηκε στα 1.945 εκ. ευρώ», υπογραμμίζουν και εξηγούν πως οι αιτίες αύξησης της φαρμακευτικής δαπάνης πρέπει να αναζητηθούν σε προσδιοριστικούς παράγοντες, οι οποίοι συνδέονται κυρίως με την κατανάλωση φαρμάκων, και όχι τόσο στις τιμές. Εξάλλου, αναφέρει πως «όλα τα δελτία τιμών της περιόδου 2006-2009 έχουν μειώσεις και οφέλη για τα ασφαλιστικά ταμεία».

Σε κάθε περίπτωση, όμως, η κυβέρνηση της ΝΔ, με τις παρεμβάσεις τόσο στη διαδικασία καθορισμού τιμής σε ένα φάρμακο όσο και στη διαδικασία αποζημίωσης των προϊόντων, έδωσε άμεση πρόσβαση στους πολίτες σε νέα και καινοτόμα φάρμακα, τα οποία για πολλά έτη παρέμεναν εκτός αποζημίωσης.

Η δε αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης μετά το 2006 αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στην καθυστέρηση εισαγωγής νέων και καινοτόμων φαρμάκων στην αγορά έως το 2006. Συγκεκριμένα, την περίοδο 2006-2009 εισήχθησαν και αποζημιώθηκαν στην αγορά 5.542 νέα φάρμακα στην Ελλάδα, ενώ τονίζεται στα συμπεράσματα της ΝΔ ότι η φαρμακευτική δαπάνη μετά το 2000 αυξήθηκε παγκοσμίως και όχι μόνο στην Ελλάδα, δεδομένης της εισόδου στην αγορά καινοτόμων συμβατικών και βιολογικών φαρμάκων, με πολλαπλάσιες τιμές από τις μέσες τιμές των ήδη υπαρχόντων φαρμάκων.

Πληροφορίες από εδώ.

 

Πηγή

Kατηγορίες

Πολιτική Υγείας, News

Ετικέτες

, , ,

Thanasis Chalikias Προβολή όλων

A Product Manager with expertise in pharma marketing and sales operations

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: