Μετάβαση στο περιεχόμενο

Νέα Θεραπεία Συντήρησης για το Πολλαπλούν Μυέλωμα

b0b20477-25c4-412a-bfbc-573e25dc7cb0

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα!!

 

Μία σημαντική νέα εξέλιξη στη θεραπεία του πολλαπλού μυελώματος παρουσιάστηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο συνέδριο της Αμερικανικής Αιματολογικής Εταιρείας από τον Πρύτανη του ΕΚΠΑ, καθηγητή Θάνο Δημόπουλο.

Tα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στις 10-12-2018 στο ιατρικό περιοδικό The Lancet. Στη μελέτη συμμετείχαν 656 ασθενείς από 227 κέντρα σε 30 κράτη από όλο τον κόσμο και από τη χώρα μας πήραν μέρος 49 ασθενείς. Κύριος ερευνητής της μελέτης ήταν ο καθηγητής Θάνος Δημόπουλος.

Οι ερευνητές εξέτασαν το ρόλο της ιξαζομίμπης (ixazomib) ως θεραπεία συντήρησης σε ασθενείς με πολλαπλούν μυέλωμα, οι οποίοι είχαν προηγουμένως υποβληθεί σε μεγαθεραπεία και αυτόλογη μεταμόσχευση αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων.

Η ιξαζομίμπη ανήκει στην κατηγορία των αναστολέων του πρωτεασώματος και χορηγείται από του στόματος μία φορά την εβδομάδα για 3 εβδομάδες κάθε μήνα. Το κύριο εύρημα της μελέτης ήταν μείωση κατά 28% της πιθανότητας επιδείνωσης της νόσου στους ασθενείς που έλαβαν την ιξαζομίμπη, σε σχέση με αυτούς που έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Η διάμεση περίοδος χωρίς επιδείνωση της νόσου ήταν 26,5 μήνες στην ομάδα της ιξαζομίμπης σε σχέση με 21,3 μήνες στην ομάδα του αδρανούς εκδόχου. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες των ασθενών που έλαβαν ιξαζομίμπη δεν ήταν σημαντικές, ενώ τα αποτελέσματα που αφορούν στη συνολική επιβίωση των ασθενών αναμένονται σε προσεχή ανάλυση.

Τα ευρήματα της μελέτης θα υποβληθούν προς έγκριση στους αρμόδιους οργανισμούς (FDA, EMA). Μετά τις απαραίτητες αυτές διαδικασίες, θα είναι διαθέσιμη η ιξαζομίμπη ως θεραπεία συντήρησης ασθενών που πάσχουν από πολλαπλούν μυέλωμα και έχουν υποβληθεί σε μεγαθεραπεία με αυτόλογη μεταμόσχευση αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων.

Thanasis Chalikias Προβολή όλων

A Product Manager with expertise in pharma marketing and sales operations

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: