Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πλούσιος ο φετινός απολογισμός της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας

26ο-ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ-ΣΥΝΕΔΡΙΟ-ΡΕΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα!!

 

Κορυφαία δράση το 26ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ρευματολογίας.

Το 2018 ήταν μια χρονιά με πολλές δράσεις για την Ελληνική Ρευματολογική Εταιρεία και την Επαγγελματική Ένωση Ρευματολόγων Ελλάδος (ΕΡΕ-ΕΠΕΡΕ), οι οποίες πραγματοποίησαν δεκάδες εκδηλώσεις σε ΑθήναΘεσσαλονίκη και άλλες πόλεις, με βασικό στόχο την ενημέρωση του κοινού και της ιατρικής κοινότητας για τις ρευματικές παθήσεις και την καλύτερη πρόληψη και αντιμετώπισή τους.

Οι δράσεις αυτές αφορούσαν σε ενημέρωση και εκπαίδευση για τη θεραπεία και τις φαρμακευτικές δυνατότητες, ενημέρωση και εκπαίδευση σχετικά με τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών και υποστήριξη των οικείων τους ιδιαίτερα σε θέματα καθημερινότητας, δράσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Σκληροδέρματος (Ιούνιος-Ιούλιος 2018) και δράσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας (Οκτώβριος-Νοέμβριος 2018).

Κορυφαία δράση του 2018 υπήρξε το 26ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ρευματολογίας (6-9 Δεκεμβρίου, Αθήνα), στο πλαίσιο του οποίου διακεκριμένοι ξένοι και Έλληνες ομιλητές (πανεπιστημιακοί, νοσοκομειακοί, ιδιώτες ιατροί) παρουσίασαν τα νεότερα δεδομένα που αφορούν στα φλεγμονώδη και μη φλεγμονώδη ρευματικά νοσήματα σε περισσότερους από 500 συνέδρους (γιατρούς, νοσηλευτές και φοιτητές).

Ειδικότερα:

  • Παρουσιάσθηκαν  τα τελευταία δεδομένα από Ελληνικά Αρχεία με μεγάλο αριθμό ασθενών που πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα, συστηματικό ερυθηματώδη λύκο, σπονδυλαρθρίτιδες και σκληροδερμία. Τα δεδομένα αυτά αποτύπωσαν τα χαρακτηριστικά και την σύγχρονη αντιμετώπιση των Ελλήνων ρευματοπαθών με αυτοάνοσα ρευματικά νοσήματα (~150,000).
  • Επιπλέον, παρουσιάσθηκαν  για πρώτη φορά τα επικαιροποιημένα Θεραπευτικά Πρωτόκολλα για την αντιμετώπιση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, ψωριασικής αρθρίτιδας και αξονικής σπονδυλαρθροπάθειας, που αναπτύχθηκαν από Ειδική Επιστημονική Επιτροπή της ΕΡΕ-ΕΠΕΡΕ και αποτέλεσαν τη βάση για τα νέα Θεραπευτικά Πρωτόκολλα Συνταγογράφησης του Υπουργείου Υγείας.
  • Στις τελευταίες εξελίξεις στη Ρευματολογία που παρουσιάσθηκαν στο Συνέδριο επιβεβαιώθηκε η ασφάλεια κάποιων ειδικών αντιρρευματικών φαρμάκων στην εγκυμοσύνη, η θέση των νέων μορίων από το στόμα στην αντιμετώπιση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας (αναστολείς JAK), η εισαγωγή στην καθημερινή κλινική πράξη των βιο-ομοειδών φαρμάκων, οι νεότερες εξελίξεις στην αντιμετώπιση   της   γιγαντοκυτταρικής  (κροταφικής)  αρτηρίτιδας,  οι εξελίξεις σε συχνά Παθολογικά νοσήματα των ρευματοπαθών (όπως η υπέρταση, η δυσλιπιδαιμία, οι ηπατοπάθειες) καθώς και οι ανεπιθύμητες ρευματικές εκδηλώσεις από τη χορήγηση των νεότερων ανοσοθεραπειών έναντι του καρκίνου.

Στο Συνέδριο παρουσιάσθηκαν και βραβεύθηκαν οι καλύτερες εργασίες κλινικής και βασικής έρευνας από νέους Έλληνες ερευνητές, οι οποίοι κατέδειξαν την αυξανόμενη ερευνητική δυναμική της Ελληνικής Ρευματολογικής Κοινότητας.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν, ακόμη:

  • Ενημερωτική εκδήλωση ασθενών για την επίδραση των ρευματικών παθήσεων στην ικανότητα για εργασία και στη σύγχρονη διαχείριση και αντιμετώπισή της.
  • Αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου, το οποίο και ανέδειξε τον Καθηγητή Δημήτριο Βασιλόπουλο στη θέση του προέδρου για τη διετία 2019-2020.

Thanasis Chalikias Προβολή όλων

A Product Manager with expertise in pharma marketing and sales operations

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: