Μετάβαση στο περιεχόμενο

Το μικροβίωμα του εντέρου συμβάλλει στο μεταβολισμό των φαρμάκων

a358875e0c1a4b43ca0877faa9fd5ee6

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα!! 

 

Νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Science, έδειξε ότι οι διαφορές που εμφανίζει ένα φάρμακο στην αποτελεσματικότητα και στην τοξικότητά του μεταξύ των ασθενών που το λαμβάνουν, μπορεί να οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στο μικροβίωμα (το σύνολο των μικροοργανισμών που φιλοξενεί κάθε οργανισμός).

Πιο συγκεκριμένα, ο Michael Zimmermann και οι συνεργάτες του από το Ινστιτούτο Βιολογίας της Ζυρίχης στην Ελβετία ανακάλυψαν ότι το μικροβίωμα του εντέρου παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στο μεταβολισμό των φαρμάκων.

Ο προσδιορισμός του μεγέθους αυτής της συμβολής του μικροβιώματος αποτελεί εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα, ιδίως αν τα βακτήρια και ο οργανισμός εκτελούν την ίδια μεταβολική διαδικασία. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ερευνητές, η κατανόηση όλων των παραγόντων (φυσιολογικών, χημικών και βακτηριακών) που συμβάλλουν στο μεταβολισμό των φαρμάκων εξηγεί τις διαφορές που παρουσιάζουν οι άνθρωποι απέναντι σε ένα φάρμακο και μπορεί να οδηγήσει σε νέες, εξατομικευμένες θεραπείες.

Οι ερευνητές μελέτησαν το μεταβολισμό νουκλεοσιδικών φαρμάκων (που χρησιμοποιούνται ως αντι-ιικά και αντικαταθλιπτικά) σε πειραματόζωα, στα οποία είχε εγχυθεί μια ποικιλία από ειδικά μεταλλαγμένα μικροβιώματα.

Στη συνέχεια παρακολούθησαν τη φαρμακοκινητική σε διάφορα μέρη του οργανισμού και προσδιόρισαν τη δράση του ίδιου του οργανισμού και των βακτηρίων που φιλοξενεί. Ανακαλύφθηκε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις πειραματόζωων, ακόμα και το 70% του μεταβολισμού ενός φαρμάκου μπορεί να έχει συντελεστεί από το μικροβίωμα.

 

Πηγή

Thanasis Chalikias Προβολή όλων

A Product Manager with expertise in pharma marketing and sales operations

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: