Μετάβαση στο περιεχόμενο

Τοπικά κορτικοστεροειδή: Διαφορετικές συστάσεις δίνουν φαρμακοποιοί και δερματολόγοι

0563a8a52742388992e4451df1ee1a62

 

Διαφορές στις συστάσεις που δίνουν οι δερματολόγοι και οι φαρμακοποιοί σχετικά με τατοπικά κορτικοστεροειδή εντόπισε ερευνητική ομάδα του Marshfield Clinic στο Wisconsin, σύμφωνα με μια αναφορά στο JAMA Dermatology.
Στο πλαίσιο της έρευνας, 52 δερματολόγοι και 111 φαρμακοποιοί απάντησαν σε ένα ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο με 17 ερωτήσεις για τη συνταγογράφηση τοπικών κορτικοστεροειδών.
Διαπιστώθηκε ότι οι δύο ομάδες δίνουν διαφορετικές συμβουλές στους ασθενείς σχετικά με τοχρόνο διάρκειας της αγωγής και την ποσότητα του φαρμάκου που θα χρησιμοποιήσουν, ενώ τείνουν να επισημαίνουν διαφορετικούς κινδύνους και παρενέργειες.
Πιο συγκεκριμένα, το 46% των φαρμακοποιών δήλωσε ότι συνιστά στους ασθενείς να κάνουν τηθεραπεία για δύο εβδομάδες ή λιγότερο, σε σύγκριση με το 6% των δερματολόγων.
Επίσης, το 87% των φαρμακοποιών συνιστά στους ασθενείς να εφαρμόζουν μια λεπτή στρώση του φαρμάκου στο δέρμα, ενώ την ίδια συμβουλή δίνει το 65% των δερματολόγων.
Τέλος, το ένα τρίτο των φαρμακοποιών περίπου δήλωσε ότι έχει χορηγήσει λιγότερα φάρμακα από αυτά που είχε συνταγογραφήσει ο γιατρός. Στο ίδιο κλίμα, το 84% των δερματολόγων δήλωσε ότι οι φαρμακοποιοί αλλάζουν τις συνταγές χωρίς να επικοινωνούν με το γιατρό, ενώ μόνο το 30% των φαρμακοποιών το παραδέχεται.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας και δερματολόγο Dr. Ashley Millard, αυτή η διάσταση απόψεων μπορεί να οφείλεται στο ότι οι φαρμακοποιοί συμβουλεύονται κυρίως τις περιλήψεις χαρακτηριστικών του προϊόντος και επιστημονικές αναφορές, ενώ οι δερματολόγοι βασίζονται περισσότερο στην προσωπική τους εμπειρία και στην τρέχουσα έρευνα.
Σε κάθε περίπτωση αποδεικνύεται ότι η επικοινωνία γιατρών-φαρμακοποιών είναι απαραίτητη, ώστε να μην προκαλείται σύγχυση στον ασθενή.

Thanasis Chalikias Προβολή όλων

A Product Manager with expertise in pharma marketing and sales operations

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: