Μετάβαση στο περιεχόμενο

Έρευνα: Υπογεννητικότητα λόγω απιστίας; Τι λένε οι ειδικοί;

low-rate-of-birth-e1559297363135

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα!! 

 

Η έλλειψη συζυγικής πίστης  αλλά και ερωτικής διάθεσης και η οικονομική δυσπραγία  συνιστούν  αιτίες της υπογεννητικότητας. «Το σεξ χωρίς την απόκτηση παιδιών είναι απολαυστικό για το 50% και το 67% πιστεύει ότι η απιστία ακμάζει» σύμφωνα με διαδικτυακή έρευνα μέσω της πλατφόρμας «Pollfish».

Η πίστη στον στόχο

Η σύλληψη ενός παιδιού απαιτεί στοχοπροσήλωση  στην προσπάθεια. Η περίπτωση της πολυγαμίας αποσπά από τον υπηρέτηση του σκοπού αυτού. Ως εκ τούτου, η απιστία φαίνεται να είναι ένας σημαντικός παράγοντας για το φαινόμενο της υπογεννητικότητας.

«Η σύλληψη απαιτεί συγκεκριμένη συχνότητα ερωτικών επαφών – ιδανική θεωρείται το τέσσερις φορές την εβδομάδα – που, βεβαίως, είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί, αν ο άνδρας ξεπορτίζει πολύ συχνά για τις απαιτήσεις της ερωμένης, που ο σύγχρονος τρόπος ζωής επιβάλλει σχεδόν σαν κανόνα και όχι πια σαν εξαίρεση» εξηγεί ο πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών Δρ. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης.

Με την άποψη του ειδικού είναι συγκαταβατική και μεγάλη μερίδα των ερωτηθέντων, δηλαδή  «το 40% των ερωτηθέντων, που θεωρεί πιθανό η υπογεννητικότητα να οφείλεται εν μέρει και στην «αμαρτωλή» εξωσυζυγική δραστηριότητα. Μόνο το 5% των ζευγαριών είναι απόλυτα πιστό. Όπως όλοι οι έγγαμοι γνωρίζουν, η συχνότητα των επαφών μειώνεται δραματικά μετά τον πρώτο χρόνο» διευκρινίζει ο κ.Κωνσταντινίδης.

Ωστόσο θα πρέπει ο γυναικείος πληθυσμός να λαμβάνει υπόψιν του ότι οι σύγχρονοι άνδρες δεν είναι μόνο εραστές, αλλά και σκληρά εργαζόμενοι, αγχωμένοι, κουρασμένοι και κακοπληρωμένοι. Συνεπώς, το σπίτι τους δεν είναι ερωτικός παράδεισος, αλλά τόπος ξεκούρασης μπροστά στην τηλεόραση.

Ο παράγοντας κρίση

Οι οικονομικές συνθήκες αποτελούν για τους μισούς ερωτηθέντες βασική αιτία της υπογεννητικότητας. Συγκεκριμένα εντοπίζουν την ρίζα του προβλήματος  στην επιδείνωση των οικονομικών τους.

Στην ερώτηση «ποιοι παράγοντες θεωρείτε ότι επηρεάζουν την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα»,  η  μεγάλη πλειοψηφία( 80%) θεωρεί τις οικονομικές συνθήκες, ακολουθεί η απουσία κρατικής ενίσχυσης (33%). Αρκετοί  (28%) θεωρούν ότι για την εν λόγω κατάσταση ευθύνεται η μεγαλύτερη ηλικία γάμου , άλλοι το αποδίδουν στην εργασία της γυναίκας εκτός σπιτιού  (22%) και τέλος κάποιοι θεωρούν ότι είναι συνέπεια  του σύγχρονου lifestyle (25%).

Στο ερώτημα «πώς νομίζετε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της υπογεννητικότητας»,  το μεγαλύτερο μέρος των ερωτηθέντων (63%) πρότεινε την οικονομική στήριξη νέων οικογενειών , το 47% τις γονικές άδειες και διευκολύνσεις σε νέους γονείς, το 38% πιστεύει ότι το θέμα θα επιλυθεί με την στήριξη των πολύτεκνων οικογενειών . Τέλος, περισσότεροι από τους

μισούς (51% ) θεωρούν ότι θα πρέπει να επιδοτηθούν  οι εξωσωματικές , ενώ μια μειοψηφία (5%) ότι θα πρέπει να ενταχθούν οι μετανάστες.

Σχετικά με το ζήτημα προτείνεται «Ελεγχόμενη πολιτογράφηση αλλοδαπών με πολλά παιδιά»  από τον μαιευτήρα – γυναικολόγο, πρώην υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας. Μάλιστα ο ίδιος εξηγεί  «Η Αμερική το 1800 είχε πληθυσμό 3 εκατομμύρια και η Γαλλία 60. Σήμερα, η Αμερική έχει 300 εκατομμύρια και η Γαλλία σχεδόν 60… Η Αμερική δηλαδή έγινε μεγάλη χώρα με τους μετανάστες και όχι από τις γεννήσεις των ιθαγενών που τότε εξολοθρεύτηκαν».

Τα αίτια

«Πολύ βασικό αίτιο, λοιπόν, είναι η κινητήριος δύναμη της σύγχρονης ζωής, το χρήμα. Το χρήμα, που δημιουργεί ανασφάλεια, όταν σου λείπει και τότε πού καιρός για παιδιά», λέει χαρακτηριστικά ο Δρ. Κωνσταντινίδης.

«Σε κράτη πολύ προχωρημένα, όπως η Σουηδία, τα παιδιά επιδοτούνται αλλά και εκεί η συχνότητα των γεννήσεων δεν έχει σχέση με αυτή των φτωχών χωρών, όπου οι γεννήσεις είναι πολλαπλάσιες. Οι εξ’ ανατολής γείτονές μας είναι παράδειγμα πολυπληθούς χώρας, παρά την οικονομική δυσπραγία των πολλών και φτωχών κατοίκων της» διευκρινίζει ο Δρ. Κωνσταντινίδης.

πει ένα μεγάλο μέρος των ερωτηθέντων το ενδεχόμενο μιας υιοθεσίας σε περίπτωση υπογονιμότητας. Στην ερώτηση «θα υιοθετούσατε ένα παιδί, αν αντιμετωπίζατε προβλήματα γονιμότητας», το 87% δήλωσε την θα έμπενε σε αυτή την διαδικασία. Ειδικότερα,  το 54% βλέπει θετικά την υιοθεσία ενός παιδιού από άλλη εθνικότητα/φυλή (54%),  ακόμη με διαφορετικό θρήσκευμα (43%) ή με ειδικές ανάγκες (25%).

Μέτρα κατά της υπογεννητικότητας

Τα προτεινόμενα μέτρα δεν είναι χωρίς κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό, όμως η υπογεννητικότητα αποτελεί πρόβλημα, το οποίο απειλεί την ίδια την ύπαρξη της χώρας μελλοντικά:

 • Επέκταση του υφιστάμενου νόμου με προστασία μέχρι 24 μήνες από την γέννηση του παιδιού.
 • Ικανό επίδομα για τις εργαζόμενες μητέρες στο επίπεδο ενός βασικού μισθού για 18 μήνες.
 • Εάν ο σύζυγος δεν εργάζεται, παροχή ίδιου επιδόματος.
 • Αύξηση αφορολόγητου ορίου στις οικογένειες με δυο παιδιά.
 • Δωρεάν στέγαση σε νέα ζευγάρια για μια πενταετία σε ακίνητα του κράτους.
 • Χαμηλότοκα δάνεια και ευκολίες αποπληρωμής για πρώτη κατοικία σε νέες οικογένειες.
 • Ίδρυση βρεφονηπιακών σταθμών για τις εργαζόμενες μητέρες.
 • Εφάπαξ καταβολή ποσού στα νέα ζευγάρια για έξοδα ρουχισμού, διατροφής, κλπ.
 • Δωρεάν τοκετοί σε νησιά της άγονης γραμμής.
 • Μείωση εργοδοτικών εισφορών για ευκολότερη πρόσβαση στην αγορά εργασίας.
 • Βελτίωση των κρατικών υποδομών για κυοφορούσες.
 • Ενθάρρυνση επαναπατρισμού νέων ζευγαριών που μετανάστευσαν κατά την κρίση (το Ισραήλ βαφτίζει Εβραίους ακόμα και μουσουλμάνους, με δωρεάν κατοικίες, για να κρατήσει τον πληθυσμό σταθερό)
 • Αμέριστη συμπαράσταση στα υπογόνιμα ζευγάρια με δωρεάν εξωσωματικές.
 • Εντονότερη επισήμανση μέσω των ΜΜΕ του προβλήματος γήρανσης του πληθυσμού, που θα επηρεάσει καθοριστικά όλα τα στρώματα και όλα τα εισοδήματα.

 

Πηγή

Thanasis Chalikias Προβολή όλων

A Product Manager with expertise in pharma marketing and sales operations

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: