Μετάβαση στο περιεχόμενο

Λιγότερες ενέσεις για την εκφύλιση ωχράς κηλίδας

eye_doctor

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα!! 

 

Η Bayer ανακοίνωσε τα αποτελέσματα από τη διετή χορήγηση του φαρμάκου Eylea (aflibercept) σε ασθενείς με ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Ανάμεσα στα άλλα, αποδείχθηκε ότι οι ασθενείς μπορούν να λάβουν μόνο 3 ενέσεις κατά το δεύτερο έτος θεραπείας, εξοικονομώντας πόρους για το σύστημα υγείας.

Τα δεδομένα προέρχεται από τη μελέτη ARIES (Φάσης IIIb / IV) με περαιτέρω αποτελέσματα από μια έμμεση σύγκριση δημοσιευμένων τυχαιοποιημένων κλινικών δοκιμών με τη χρήση aflibercept ή ranibizumab σε ασθενείς, που πάσχουν από ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (υγρή μορφή).

Τα δεδομένα έδειξαν ότι περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς επεκτάθηκαν σε διαστήματα ενέσεων 12 εβδομάδων ή και περισσότερο. Ακόμη, μέχρι το ένα τρίτο των ασθενών επεκτάθηκαν σε διαστήματα εγχύσεως 16 εβδομάδων μέχρι την 104η εβδομάδα (2 χρόνια θεραπείας).

Όπως δείχνουν οι μελέτες, μετά από ένα ορισμένο αριθμό αρχικών δόσεων, οι ιατροί μπορούν να προσαρμόσουν το πρόγραμμα θεραπείας στις ανάγκες κάθε ασθενούς, σταδιακά επεκτείνοντας ή συντομεύοντας το διάστημα χορήγησης της δόσης, με βάση τη δραστηριότητα της νόσου του ασθενούς.

Η ωχρά κηλίδα είναι ένα μικρό κομμάτι του αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού, η οποία είναι υπεύθυνη για την οξεία κεντρική όραση. Η νόσος συνήθως πλήττει στην αρχή το ένα μάτι και περίπου στις μισές περιπτώσεις εμφανίζεται και στο άλλο μέσα σε 5 χρόνια! Στην Ελλάδα, κάθε χρόνο καταγράφονται περίπου 5.000 νέα περιστατικά της πάθησης!

Εμφανίζεται σε δύο μορφές: την υγρή (όταν συνοδεύεται από αγγειογένεση) και την ξηρή (χωρίς αγγειογένεση). Η πρώτη μορφή εξελίσσεται πιο γρήγορα από ό,τι η δεύτερη. Και οι δύο όμως προξενούν προοδευτική ζημιά στην όραση, καθώς σταδιακά καταστρέφουν τα κύτταρα-φωτοϋποδοχείς στην ωχρά κηλίδα.

 

Πηγή

Thanasis Chalikias Προβολή όλων

A Product Manager with expertise in pharma marketing and sales operations

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: